Categories
AGENDA NASIONAL

Covid-19: 14 lokasi di Kuala Lumpur dikawal ketat mulai 3 Julai

SHAH ALAM, 1 JULAI: Sebanyak 14 lokasi di Kuala Lumpur dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) selama 14 hari bermula Sabtu ini.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pelaksanaan PKPD di Kuala Lumpur susulan purata kes harian Covid-19 antara 600 ke 1,000 sehari.

“Semua lokasi di Kuala Lumpur melaporkan insiden kes Covid-19 melebihi 12.1 bagi 100,000 penduduk.

“Situasi ini adalah membimbangkan apabila mengambil kira kepadatan penduduk dan penularan tiga varian baharu yang lebih ganas iaitu varian Beta B.1.351 (Afrika Selatan), Delta B.1.617.2 (India) dan Alpha B.1.1.7 (UK),” katanya menerusi kenyataan.

Lokasi terlibat adalah:

– Projek Perumahan Rakyat (PPR) Sri Semarak
– Projek Perumahan Rakyat (PPR) Batu Muda
– Flat Seksyen 2 Wangsa Maju
– Flat Seksyen 1 Wangsa Maju
– Kampung Padang Balang
– Taman Koperasi Polis (Fasa 1 & 2)
– Flat Sri Sabah
– Kampung Puah
– Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kampung Baru Air Panas
– Flat Desa Pandan (Termasuk Baiduri & Delima)
– Kampung Batu Muda
– Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kerinchi
– Bandar Baru Sentul
– Taman Ikan Emas

Maklum kenyataan itu, susulan PKPD di kawasan ini:

– semua laluan kawasan PKPD akan ditutup dan dikawal oleh polis.

– semua penduduk tidak dibenarkan keluar dari kediaman kecuali seorang sahaja wakil untuk membeli keperluan asas dalam radius 10 kilometer.

– ujian saringan secara bersasar ke atas semua penduduk di kawasan terlibat.

– program pemberian vaksin akan dipergiatkan di kawasan terlibat.

– pergerakan rentas daerah dan negeri bagi tujuan vaksinasi di pusat pemberian vaksin (PPV) dibenarkan dengan menunjukkan butiran janji temu di aplikasi MySejahtera, laman sesawang atau SMS.

– lapangan terbang dan pelabuhan dibenarkan beroperasi seperti biasa.

– pengangkutan awam (keretapi, komuter, bas, lapangan terbang, teksi, feri, e-panggilan) boleh beroperasi dengan kapasiti 50 peratus.

– bilangan penumpang dalam teksi dan e-panggilan dihadkan dua orang termasuk pemandu.

– tiada sebarang pergerakan tidak perlu di luar kawasan kediaman selepas jam 8 malam kecuali kecemasan atau diberi kebenaran polis.

– hanya sektor perkhidmatan perlu (essential services) dibenar beroperasi dari 8 pagi hingga 8 malam seperti utiliti, pembersihan dan kumbahan.

– hanya kilang bahan makanan dan keperluan asas harian seperti beras, roti putih, gula, minyak masak, tepung gandum, susu segar, susu tepung bayi, ubat-ubatan, dan topeng muka dibenarkan beroperasi.

– kebenaran untuk bekerja hanya bagi perkhidmatan perlu atau menjalankan tugas rasmi kerajaan dengan surat pengesahan daripada majikan atau pas pekerja yang sah.

– pekerja selain daripada perkhidmatan perlu tidak dibenarkan keluar dari kawasan PKPD dan tidak boleh bekerja sepanjang tempoh PKPD.

– pekerja daripada perkhidmatan perlu dan kilang serta premis perniagaan yang dibenarkan sahaja boleh menggunakan surat Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri yang dikeluarkan sebelum ini.

– restoran, kedai/gerai makan, kenderaan bersaji, penjaja tepi jalan, penjaja beredar, medan selera/pusat penjaja, gerai makan tepi jalan/kiosk dibenarkan beroperasi antara 8 pagi hingga 8 malam.

– pembelian makanan secara bawa pulang, pandu lalu atau penghantaran sahaja dibenarkan.

– kedai runcit, kedai serbaneka, kedai barangan keperluan harian dibenarkan beroperasi antara 8 pagi hingga 8 malam.

– hospital, klinik dan makmal perubatan dibenarkan beroperasi sehingga 24 jam atau mengikut lesen kebenaran.

– kedai farmasi, kedai penjualan ubat-ubatan, klinik haiwan, kedai makanan haiwan dibenarkan beroperasi antara 8 pagi hingga 8 malam.

– stesen minyak dibenarkan beroperasi antara 6 pagi hingga 8 malam kecuali stesen minyak di lebuh raya bertol beroperasi sehingga 24 jam.

– pasar borong dibenarkan beroperasi bermula 12 tengah malam hingga 6 pagi.

-pasar awam, Pasar Tani Kekal dan MyFarm Outlet dibenarkan beroperasi bermula 6 pagi hingga 2 petang.

-aktiviti sukan, sosial, rekreasi dan budaya tidak dibenarkan.

Maklumat terperinci mengenai tatacara operasi piawai (SOP) boleh dirujuk di laman sesawang Majlis Keselamatan Negara (MKN) di https://www.mkn.gov.my.