Categories
AGENDA NASIONAL

PAKATAN desak PM undur, kritik ‘tiada fakta jelas’ peguam negara

SHAH ALAM, 8 JULAI: Pakatan Harapan (PAKATAN) mendesak Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya meletak jawatan perdana menteri secara terhormat.

Majlis Presiden PAKATAN berkata langkah itu perlu kerana beliau telah kehilangan majoriti selepas UMNO menarik dan menamatkan sokongan serta merta.

“Muhyiddin perlu meletak jawatan secara terhormat kerana telah hilang sokongan dan keabsahan (legitimacy) sebagai perdana menteri.

“Majlis Presiden turut berpendirian waktu ini bukan masa sesuai untuk mengadakan pilihan raya umum, pilihanraya negeri atau pilihanraya kecil memandangkan jumlah kes Covid-19 masih tinggi dan prasarana kesihatan awam semakin tertekan,” katanya.

Kenyataan itu dibuat bersama oleh Presiden KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Presiden Parti Amanah Negara, Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

PAKATAN turut menemplak Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun yang terus menyokong Muhyiddin tanpa mempertahankan keluhuran undang-undang.

“Muhyiddin dilantik berdasarkan sokongan ketua-ketua parti politik termasuk presiden UMNO dan dipersembah kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Mustafa Billah Shah pada 29 Februari 2020.

“Apabila ketua parti terbesar itu menarik sokongan seperti yang berlaku sekarang, maka perdana menteri hilang sokongan asas parti dan Ahli Parlimen,” katanya.

Terdahulu Idrus mendakwa Muhyiddin serta barisan jemaah menteri sedia ada masih kekal untuk terus menjalankan kuasa eksekutif persekutuan.

Jelasnya ketika ini kerajaan tidak mempunyai fakta jelas menunjukkan Muhyiddin tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti ahli-ahli Dewan Rakyat.

Semalam, sidang mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO memutuskan untuk menarik balik sokongan serta-merta terhadap Muhyiddin.