Categories
AGENDA NASIONAL

KKM sasar semua remaja divaksin sebelum sesi baharu sekolah dibuka

GEORGE TOWN, 11 SEPT: Kementerian Kesihatan (KKM) menyasarkan keseluruhan remaja dalam negara akan menerima vaksin Covid-19 sebelum sesi persekolahan baharu bermula Januari tahun depan.

Menterinya Khairy Jamaluddin berkata proses pemberian vaksin kepada tiga juta remaja akan dimulakan bulan ini di beberapa negeri tertentu terlebih dahulu.

“Kementerian Pendidikan dijangka akan mengumumkan pembukaan sekolah secara berperingkat esok dan kami berharap dapat mencapai sasaran semua remaja divaksin seawal Januari 2022,” katanya pada sidang media bersama Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow di sini hari ini.

Beliau juga berkata proses pemberian vaksin kepada kira-kira 130,000 remaja di Pulau Pinang akan bermula hujung bulan ini dan ia akan dilaksanakan di sekolah masing-masing dengan kehadiran ibu bapa mereka.

“Murid-murid akan dipanggil untuk proses vaksinasi mengikut keutamaan bermula minggu ke empat bulan ini di Pulau Pinang. Saya akan tentukan minggu depan jadual vaksinasi remaja untuk negeri-negeri lain pula,” katanya.

Sementara itu Khairy berkata pihaknya belum membuat keputusan berkenaan proses pemberian vaksin untuk warga asing di Pulau Pinang secara jumpa terus seperti yang dilaksanakan di Lembah Klang sebelum ini.

Beliau seterusnya menggalakkan pesakit di tahap satu dan dua yang berisiko tinggi di Pulau Pinang menjalani kuarantin di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) di Pusat Kecemerlangan Mara (MEC) Jawi di Nibong Tebal.

Katanya beliau difahamkan kapasiti katil PKRC MEC berjumlah 1,038 namun ketika ini penggunaannya hanya 500 dan KKM menggalakkan pesakit Covid-19 di tahap satu dan dua untuk turut juga kuarantin di situ.

“Kami memerlukan kerjasama wakil komuniti dan ADUN (Ahli Dewan Undangan Negeri) untuk memujuk pesakit-pesakit yang berisiko untuk menjalani kuarantin di PKRC bagi mengurangkan kadar jangkitan,” katanya.

Beliau berkata KKM juga akan membuka PKRC tambahan di Pusat Latihan Zakat (PULAZA) di Balik Pulau yang menawarkan 190 katil selain meminta pihak swasta membantu dalam penubuhan PKRC swasta memandangkan terdapat pesakit di Pulau Pinang yang memilih untuk menjalani kuarantin di PKRC swasta.

-BERNAMA