Categories
AGENDA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

ECRL: Selangor kekal pendirian pilih jajaran selatan

GOMBAK, 18 OKT : Kerajaan Negeri kekal dengan pendirian memilih jajaran selatan bagi Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) yang melibatkan Hulu Langat, Sepang dan Pelabuhan Barat.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata pihaknya tetap dengan keputusan itu meskipun kerajaan pusat ingin meneruskan pembinaan melalui jajaran utara.

“Secara rasmi kita sudah bincang mengenai hal ini ketika mesyuarat dengan Kementerian Pengangkutan dan kita kekal untuk memilih jajaran selatan.

“Kerajaan pusat juga belum kembali kepada kita untuk menetapkan laluan sebenar,” katanya ditemui pada Majlis Ramah Mesra Masyarakat Sungai Chinchin di pekarangan masjid tersebut di sini semalam.

Pada 5 April, Kementerian Pengangkutan mengumumkan projek ECRL akan ditambah baik dan dijajar semula ke laluan asal (jajaran utara) seperti yang dicadangkan antara 2016 hingga 2017.

Sebelum ini, Kerajaan Selangor kekal dengan pendirian projek itu perlu dibina melalui jajaran selatan membabitkan Hulu Langat, Sepang dan Pelabuhan Barat.

Keputusan itu mengambil kira penjimatan kos, tidak menjejaskan banyak penempatan dan memelihara kawasan hutan simpan serta tadahan air.