Categories
BERITA UTAMA PENDAPAT RENCANA

Empat taman tema air di Selangor tawar keseronokan berganda

SHAH ALAM, 24 OKT: Taman tema air kerap kali dikunjungi secara berkumpulan atau beramai-ramai kerana kita tahu, “lebih ramai lebih meriah” selain hiburan yang dinikmati tanpa mengira usia.

Menariknya lagi, sesetengah taman tema air turut menyediakan tempat penginapan sekiranya sehari tidak cukup untuk anda menikmati semua aktiviti yang ditawarkan.

Debaran permainan gelongsor yang curam dan ketenangan kolam renang memberi penangan yang hebat kepada pengunjung. Bersedialah membawa anak-anak bermandi-manda atau nikmati keseronokan bersama rakan taulan.

Jom isi masa terluang anda bersama ahli keluarga dan rakan-rakan pada hujung minggu dengan mengunjungi taman tema air yang disenaraikan di bawah.

1. Sunway Lagoon

Siapa yang tidak tahu tentang Sunway Lagoon, teman tema air di Subang Jaya? Sama seperti taman tema air yang lain, Sunway Lagoon dilengkapi tarikan gelongsor pelbagai jenis yang sangat mengujakan.

Antara tarikan popular yang sangat digemari pengujung adalah Vuvuzela, Little Zimbabwe, Waterplexx 5D, Surf Beach dan banyak lagi!

Sempena pembukaan semula pada 7 Oktober, Sunway Lagoon memperkenalkan aktiviti berkelah yang dinamakan “Camp Out! at Sunway Lagoon”. Jadi, rasai sendiri pengalaman bermalam di Sunway Lagoon yang pertama kali diperkenalkan ini.

2. Bangi Wonderland Theme Park & Resort

Taman tema air yang dikelilingi oleh hutan rekreasi dengan keluasan 12 ekar. Lokasinya yang terletak di tengah antara Semenyih dan Bangi sesuai bagi anda yang ingin melarikan diri dari kesibukan kota.

Bangi Wonderland menawarkan 14 permainan yang menyeronokkan, antaranya Anaconda Trail, Body Slide, Green Pearl dan banyak lagi.

3. Waterworld @ I-City

Selain daripada cahaya lampu LED dan taman tema salji yang menjadi tarikan popular, taman tema air di sini juga harus diberi perhatian kerana menawarkan aktiviti menarik dan memberikan pengalaman luar biasa kepada pengunjung.

Jom cuba satu-satunya Tornado Ride yang terdapat di Asia Tenggara, yang mencabar keberanian anda dan tentunya menyeronokkan.

 

4. Wet World Water Parks Shah Alam

Beroperasi sejak 1996 lagi, ia menjanjikan keseronokan kepada pengunjung, lebih-lebih lagi pada si kecil. Antara tarikan popular yang boleh dicuba cuba ialah Super Hurricane, Monsoon Buster, Thunder River dan Kiddy Typoon Lagoon.

Pilihan aktiviti yang ditawarkan di sini sesuai untuk kanak-kanak dan kebanyakan kolam di sini berparas cetek. Jadi, anda boleh bawa anak ke Wet World Water Parks Shah Alam ketika cuti nanti.