Categories
BERITA UTAMA RENCANA WAWANCARA

Pakar: Pedoman hidup bersama Covid-19, amalan norma baharu

SHAH ALAM, 29 OKT: Selepas dua tahun negara bergelut dengan pandemik, Malaysia kini menuju fasa endemik. Dengan lebih 90 peratus penduduk dewasa lengkap vaksin, pelbagai kelonggaran dinikmati orang ramai.

Namun, ruang kebebasan tidak lagi sama seperti sebelum wabak. Sebaliknya ia tertakluk kepada amalan norma baharu bagi mengelakkan penularan semula Covid-19.

Wartawan FARIDZWAN ABDUL GHAFAR dan NADIAH ZAMLUS menemu bual Pengerusi Jawatankuasa Khas Pematuhan Kawalan Kesihatan Industri Selangor Dato’ Dr Khalid Ibrahim mengenai corak kehidupan dalam fasa endemik.

Bekas pengarah kesihatan negeri ini menekankan tiga amalan asas – pakai pelitup muka, jaga jarak dan cuci tangan – sebagai budaya baharu.

Boleh Datuk kongsikan makna epidemik, pandemik dan endemik?

Epidemik, pandemik dan endemik adalah kitaran penyakit. Ia bermula daripada penularan wabak. Untuk memahaminya, kita berbalik kepada permulaan wabak Covid-19. Penularan virus bermula di Wuhan, China dalam skala kecil di lokasi yang spesifik dan dalam masa singkat. Itu adalah penularan awal.

Selepas itu, virus merebak tanpa batasan melibatkan negara, mungkin dalam sesebuah benua sahaja. Peringkat itu dipanggil epidemik kerana ia dalam lingkungan besar. Apabila melibatkan banyak benua, banyak negara, maka ia adalah pandemik sebab melibatkan seluruh dunia.

Imej komputer yang dihasilkan oleh Nexu Science Communication bersama Kolej Trinity College di Dublin menunjukkan struktur model betakoronavirus, yang dikaitkan dengan Covid-19, dikongsi bersama REUTERS pada 18 Februari 2020.

Endemik adalah lokasi atau lokaliti tertentu dan ia berada dalam tahap lama. Jika Covid-19 berlaku dalam tempoh satu atau dua tahun, setiap hari ada 2,000 atau 4,000 kes sahaja, maka ia keadaan endemik bagi Malaysia.

Jadi, bila melihat kitaran penularan wabak, epidemik, pandemik dan endemik, kita jangan leka. Endemik juga boleh sebabkan penularan semula.

Adakah Covid-19 mungkin berakhir selepas fasa endemik?

Pandemik sebenarnya boleh hilang terus. Contoh Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS), Influenza A (H1N1) tiba-tiba hilang. Kemungkinan (Covid-19 hilang) boleh berlaku tetapi ramai ahli sains dan pakar kesihatan awam menjangka Covid-19 tidak akan hilang.

Fasa endemik tidak sama antara negara lain. Ia bergantung kepada tiga faktor iaitu perumah (manusia), kedua persekitaran dan ketiga faktor vektor iaitu virus tersebut.

Kerajaan akan pergi kepada peringkat endemik. Untuk sampai kepada peringkat itu, lihat perumah iaitu manusia. Siapa akan jadi perumah? Manusia yang tidak ada imuniti. Siapa tidak ada daya tahan? Mereka yang tidak menerima vaksin dan ada keadaan komorbid (lebih satu penyakit) kerana daya tahan badan akan turun.

Kedua, persekitaran. Covid-19 suka suhu sejuk, tempat sesak, sempit dan pengudaraan sedikit serta kontak rapat. Persekitaran ini membolehkan pembiakan lebih cepat.

Ketiga, faktor virus iaitu sama ada virus bertindak dengan ubat-ubatan. Tiga perkara ini perlu kita lihat sebelum berpindah daripada fasa pandemik kepada endemik.

Boleh ulas tiga faktor yang menjadikan Covid-19 sebagai endemik?

Faktor perumah iaitu imuniti badan akan bertambah jika divaksin. Kerana itu, ada istilah yang diberi nama ‘herd imunity’ atau imuniti kelompok.

Sekarang 91 peratus dewasa sudah divaksin dan 25 peratus remaja baru mene-rima vaksin. Melihat perkembangan ini, kemungkinan pada fasa endemik, mereka yang akan dijangkiti (Covid-19) adalah remaja atau golongan komorbid. Sebab itu, kerajaan beri dos penggalak kepada me-reka yang berisiko.

Faktor kedua persekitaran. Sebab itu, perlu elak tempat sesak. Mesti elak kontak rapat. Kekalkan penjarakan walaupun sudah vaksin. Lebih baik duduk di tempat terbuka.

Petugas kesihatan memberi suntikan vaksin covid – 19 kepada peserta program Vaksin Selangor (Selvax) Komuniti DUN Sungai Ramal di pusat pemberian vaksin (PPV) Evo Mall, Bandar Baru Bangi pada 18 Ogos 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI

Sebab itu, Eropah benarkan tonton bola sepak di stadium sebab ia ruang terbuka tetapi pemakaian pelitup muka masih dijaga. Mereka juga benarkan buka pelitup muka tetapi jika masuk restoran, kereta api, kenderaan awam mesti pakai sebab ia kawasan sempit.

Faktor ketiga adalah virus. Sukar ramal kerana ia varian membimbangkan (VOC). Disebabkan varian baharu muncul, tidak mungkin wabak akan berakhir kecuali endemik. Inilah tiga faktor menentukan fasa endemik.

Apabila kita buat keputusan ke fasa endemik mesti ada pangkalan data. Kita ada nilai ambang dan kerajaan tetapkan nilai ambang misalnya 4,000 atau 2,000 kes adalah pangkalan data. Selepas ini, nilai kita hanya setakat 1,000 hingga 2,000 kes. Itulah fasa endemik kita. Juga kemasukan ke hospital yang berada pada tahap satu dan dua sahaja. Kadar guna unit rawatan rapi (ICU) satu atau dua peratus sahaja. Kematian beberapa sahaja setiap bulan.

Cuba banding denggi yang jadi endemik, bilangan kes lebih kurang setiap tahun. Di Selangor, lebih kurang sama sahaja bilangan kes jangkitan denggi.

Adakah fasa endemik akan mengubah kehidupan?

Kita tidak akan kembali kepada tahun 2019. Jangkaan saya, kita akan hidup begini dalam tempoh dua hingga lima tahun. Kena ingat Covid-19 berbeza dengan penyakit lain. Ia cepat berjangkit, mudah menyerang paru-paru dan komplikasinya menakutkan.

Jangan rasa selesa dan leka kerana endemik boleh jadi pandemik semula. Sesetengah negara buka sempadan tetapi wajib buat ujian tindak balas berantai polimeras (PCR) dan lengkap vaksin untuk elak jadi pandemik.

Kita kena hidup cara ini. Kena jadi budaya. Kerajaan ambil pendekatan betul iaitu turunkan harga kit ujian air liur supaya kita dapat menjaga diri. Apabila selesema, terus ambil kit ujian. Jaga diri supaya tidak rebakkan virus kepada orang lain yang boleh menyebabkan kepada pandemik. Suka atau tidak, itulah kehidupan dalam tempoh dua hingga tiga tahun akan datang.

Pandangan mengenai amalan sesuai di rumah, tempat kerja atau majlis keramaian?

Perkara ini penting untuk kehidupan kita. Hidup dalam endemik, prinsipnya kena pegang faktor perumah, persekitaran dan virus. Tidak boleh elak tiga faktor ini.

Contoh jika ke masjid, harus jaga diri. Kena ada imuniti melalui vaksin atau buat ujian kit pantas antigen (RTK-Ag) atau ujian air liur. Persekitaran pula tidak boleh sesak. Tidak semestinya jarak satu setengah meter. Sekarang Arab Saudi pun boleh sembahyang sebelah menyebelah tetapi perlu pakai pelitup muka.

Untuk jaga persekitaran, perumah kena bawa sejadah. Walaupun ada permaidani masjid, kena ingat mungkin kita selsema dan sujud di karpet, kemudian orang lain solat di tempat sama, ia akan berjangkit. Itulah yang harus dijaga.

Jemaah mengikut tatacara operasi piawai (SOP) di ruang solat ketika tinjauan di Masjid Negeri, Shah Alam pada 15 Oktober 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

Melainkan pengurusan masjid sanitasi setiap kali waktu solat, maka tidak perlu bawa sejadah. Sebab itu, saya cadangkan buka pintu-pintu masjid untuk pengudaraan.

Saya hendak kaitkan tindakan kerajaan mengklasifikasi perintah kawalan iaitu perkhidmatan perlu dan perkhidmatan tidak perlu. Saya tidak setuju dengan klasifikasi sedemikian. Sepatutnya kena bahagi risiko tinggi, sederhana atau rendah. Harus lihat risiko keberjangkitan. Jika hendak adakan pasar tani, pasar malam, bagaimana jaga kawasan ada 200 hingga 300 orang dalam satu masa? Kawal orang masuk, jika bimbang lama, benarkan setiap orang selama 45 minit sahaja. Itu cara kehidupan semasa endemik, jadi budaya.

Bagaimana tempat kerja yang ada pendingin hawa?

Saya cadangkan adakan gelembung atau kumpulan bagi pekerja kilang atau pejabat. Seboleh-bolehnya tidak bercampur dengan kumpulan lain. Jika ada kumpulan positif, kuarantinkan.

Sejak awal isu kluster kilang, saya mempersoal saranan penutupan kilang. Sebab mereka ada jalinan yang berlainan di kilang. Jika kumpulan A bergerak, pastikan mereka yang sama naik bas dan duduk dalam asrama mereka sahaja. Itulah cara kawal gelembung.

Sebab itu ada gelembung pelanco-ngan. Contoh ke London, kena kuarantin tetapi mulai 4 November ini, rakyat kita tidak perlu kuarantin kerana gelembung awal ke London sudah mencapai 90 peratus vaksinasi. Malah, mereka yang pergi itu keputusan ujian PCR mesti negatif. Inilah gelembung yang kena lihat.

Apakah tatacara operasi piawai (SOP) ketika pandemik yang terus boleh diguna pakai sekarang?

Tidak perlu banyak seperti semasa pandemik. SOP penting adalah jaga penjarakan fizikal, pakai pelitup muka dan cuci tangan. Itu SOP utama.

Contohnya semasa pandemik, kenapa perlu tutup kedai basuh kereta? Jika tidak mahu ramai, boleh hanya basuh tiga kereta. Kedua, orang basuh kereta dan pelanggan perlu pakai pelitup muka. Terlalu banyak SOP akan peningkan rakyat.

Sebab itu kena klasifikasi sektor itu sama ada berisiko rendah, sederhana atau tinggi. Jika risiko rendah, SOP lebih terbuka. Jika risiko tinggi, SOP lebih ketat. Bukan tutup sektor berkenaan.

Bagaimana keperluan vaksinasi dalam fasa endemik?

Selepas disuntik vaksin, antibodi meningkat tetapi ada satu peringkat ia mula menurun. Daya antibodi juga kena dikaitkan dengan VOC. Bimbang ada varian lain yang timbul. Kajian menunjukkan dalam tempoh sembilan bulan antibodi akan turun.

Kena bezakan dos penggalak dan dos ketiga, keempat, kelima dan keenam. Dos penggalak atau ‘booster’ diberi kepada mereka yang memerlukan. Siapa perlukannya?

Sukarelawan membantu warga emas yang selesai menerima suntikan ketika program Vaksin Selangor (Selvax) bergerak di Dataran Santai Ampang Point, Ampang pada 16 September 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

Jangka imuniti akan menurun bagi individu berusia 60 tahun ke atas, orang ada penyakit komorbid dan petugas barisan hadapan yang berhadapan orang yang berisiko dengan penyakit. Mereka memerlukan dos penggalak.

Sementara dos ketiga untuk mereka yang sihat. Jangan anggap dos penggalak dan dos ketiga sama. Tidak sama. Dos ketiga adalah mereka yang sihat tetapi hendak disuntik.

Pengambilan dos ketiga keperluan atau sekadar galakan?

Kita perlu lihat kepada liputan vaksinasi. Jika remaja dan kanak-kanak telah terima vaksin, mungkin boleh tangguhkan dos ketiga. Tetapi dalam situasi sekarang, saya cadang ambil dos ketiga kerana remaja di negara ini belum mencapai 90 peratus kadar vaksinasi. Kita tidak mahu jadi punca kepada remaja dapat Covid-19 disebabkan antibodi menurun.

Bagaimana sikap segelintir masyarakat yang memilih-milih jenis vaksin?

Vaksin bergantung kepada keberkesanan. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menetapkan 50 peratus keberkesanan vaksin lulus penggunaannya. Dalam jawatankuasa akses vaksin, saya antara 23 pakar yang menilai dokumen setiap vaksin untuk diluluskan di Malaysia.

Penggunaan adalah berdasarkan pembuat vaksin. Bagi saya, semua vaksin yang ada sekarang keberkesanannya melepasi paras 50 peratus.

Sebenarnya sebelum ambil vaksin, kita perlu guji tahap antibodi. Contoh, tahap antibodi saya 30 peratus dan ambil vaksin yang keberkesanannya 70 peratus, maka saya ada tahap antibodi 100 peratus.

Kita tidak tahu tahap antibodi masing-masing. Tetapi tidak mungkin antibodi setiap manusia adalah sifar peratus. Covid-19 bermula 2020 dan vaksin pula mulai Mac 2021. Dalam setahun, kita dedahkan diri dengan virus. Pada masa sama, antibodi telah ada dalam badan. Vaksin cuma hendak meningkatkan lagi tahap antibodi.

Adakah oximeter (alat pengukur oksigen) atau kit ujian air liur wajib ada di rumah?

Secara peribadi, kalau berada peringkat endemik, bagus untuk ada oximeter. Tidak jadi perkara yang wajib. Kalau masuk fasa endemik, kadar transmisi jangkitan berkurangan dan tahap keterukan sakit Covid-19 menurun. Kemasukan ke hospital juga sudah turun. Dulu kita galakkan oxi-
meter kerana kesesakan di hospital dan Pusat Penilaian Covid-19 (CAC) yang menyebabkan akses kepada perkhidmatan tersebut sukar.

Seorang pengunjung farmasi memilih set kit ujian pantas (RTK) antigen Covid-19 yang dijual pada harga RM19.90 ketika tinjauan di Ayer 8, Putrajaya pada 6 September 2021. Foto BERNAMA


Banyak SOP dilonggar dan banyak pergerakan orang ramai. Adakah kemungkinan kes baharu meningkat semula?

Dalam tempoh dua tiga minggu ini, kes Covid-19 mungkin naik. Bagi remaja, golongan antivaksin atau mereka yang tidak jaga tiga SOP utama berisiko dijangkiti.

SOP asas kena jaga. Jika boleh, kerajaan kena gerakkan pemantau. Pemantau pen-ting terutama tempat awam. Ini perlu dijaga tempat awam.

Seharusnya tidak sukar jika masing-masing menjaga diri. Itu senang tetapi ada yang tidak sayang dan tidak jaga diri, sambil lewa dan tidak kesah.

Adakah undang-undang khas perlu diwujud dalam fasa sekarang?

Akta 342 iaitu kawalan penyakit berjangkit masih relevan dan SOP masih diguna pakai. Kalau tidak patuh SOP, boleh disaman. Begitu juga penjarakan fizikal, boleh saman.

Contohnya di pantai, jika dahulu 2,000 orang boleh muat di pantai, sekarang untuk penjarakan fizikal yang selesa mungkin muat 1,000 orang. Pihak berkuasa tempatan kena keluarkan SOP dan bukan tutup pantai. Kita tidak boleh balik ke tahun 2019. Kita boleh benarkan peminat tengok bola tetapi hanya dalam kapasiti dua pertiga stadium.

Begitu juga kenduri kahwin atau doa selamat. Bagi saya, sangat penting jaga diri. Boleh balik kampung tetapi buat ujian dahulu sebelum sebab kita akan jumpa orang tua. Itulah norma baharu dalam fasa endemik. Kita kena hidup macam itu.

Apa lagi penambahbaikan yang kerajaan boleh lakukan?

Saya rasa kerajaan daripada sekarang kena uar-uarkan apa itu endemik supaya setiap anggota masyarakat daripada pe-ringkat sekolah tahu apa itu endemik.

Dengan kata lain, kitaran tadi perlu diperjelas kepada rakyat supaya tidak sangsi atau takut apa itu endemik.

Kedua, media massa perlu berperanan untuk memahamkan masyarakat apakah cara hidup yang mesti dilalui dalam peringkat endemik. Gunakan media massa sedia ada seperti TikTok dan televisyen. Waktu perdana penting. Kita lihat suri rumah tengok drama Korea, masa itu sesuai untuk tayang mengenai endemik. Seharusnya media tidak kenakan bayaran tinggi atau percuma untuk tayangkan perkara ini.

Kita juga boleh sampaikan dalam khutbah Jumaat perihal endemik supaya mesej sampai kepada rakyat.