Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Peruntuk RM700,000 beli hasil tani tidak terjual, elak petani rugi

SHAH ALAM, 4 OKT: Sebanyak RM700,000 dibelanjakan Kerajaan Negeri setakat ini untuk membeli lambakan hasil pertanian tidak terjual susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

EXCO Industri Asas Tani Ir Izham Hashim berkata jumlah itu adalah daripada RM1.5 juta yang diperuntuk menerusi program Agro Prihatin Selangor untuk mengelak petani kerugian.

“Kita beli dan kita bantu jual dengan hasil paling banyak sekali keledek, pisang dan beberapa jenis sayur-sayuran,” katanya selepas meninjau kerja menaik taraf jalan Kampung Lombong di sini, hari ini.

Program Agro Prihatin Selangor berjaya mengatasi isu hasil pertanian tidak terjual susulan pelaksanaan PKP dalam tempoh panjang.

Menerusi inisiatif itu, Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) membeli lambakan hasil serta membantu petani menjual untuk mengelak kerugian.

Pada 2 Jun Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata semua hasil pertanian dijual semula 50 peratus lebih murah berbanding harga pasaran di 12 lokasi terpilih.

Kerajaan Negeri turut memperuntuk lebih RM13 juta bagi membantu petani dan penternak yang terkesan.

Inisiatif sebahagian Pakej Kita Selangor 2.0 merangkumi RM10 juta untuk program jaminan bekalan makanan, Program Agro Prihatin (RM1.5 juta) dan program peningkatan hasil (RM1.93 juta).