Categories
AGENDA NASIONAL

23 kontak rapat petugas PRN Melaka positif Covid-19 dikenal pasti

MELAKA, 12 NOV: Jabatan Kesihatan negeri mengenal pasti 23 orang kontak rapat kepada seorang petugas jentera sebuah parti politik yang didapati positif Covid-19 dan telah diarahkan untuk menjalani kuarantin.

Pengarah Kesihatan negeri Dr Rusdi Abd Rahman berkata individu berasal dari Pahang itu berada di negeri ini sejak 1 Nov, bagi membantu jentera partinya dalam pilihan raya di Melaka dan arahan penutupan bilik gerakan dikeluarkan bermula hari ini, memandangkan terdapat risiko penularan di lokasi itu.

“Beliau telah dikesan positif melalui ujian RTK-Ag di sebuah klinik swasta pada 9 Nov selepas mengalami gejala dan sedang menunggu keputusan RT-PCR. Semua kontak rapat dari Pahang yang juga petugas dan rakan serumah, telah diarahkan melakukan ujian sama serta menjalani kuarantin bermula semalam.

“Siasatan juga mendapati selain daripada hanya berada di rumah sewa yang bertindak sebagai ‘call centre’, individu positif itu juga ada melawat bilik gerakan parti politik berkenaan di Alai,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

Rusdi berkata kompaun bernilai RM10,000 turut dikenakan kepada parti politik tersebut di bawah Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (Pelan Pemulihan Negara) 2021, kerana kegagalan mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) yang ditetapkan.

Katanya, ia berikutan tiada saringan suhu dijalankan, tiada buku rekod kehadiran disediakan dan gagal mengemukakan rekod saringan ujian RTK-Ag kendiri setiap dua hari, yang perlu dijalankan terhadap petugas atau jentera pilihanraya.

“Siasatan lanjut juga sedang dijalankan untuk mengenal pasti kontak-kontak rapat dan kontak sosial yang lain, dan setelah proses disinfeksi selesai dijalankan segala ketidakpatuhan diperbaiki, pihak berkenaan boleh membuat permohonan kepada Pejabat Kesihatan Daerah untuk penilaian risiko bagi membuka semula Bilik Gerakan tersebut.

“Penularan dalam skala lebih besar boleh berlaku sekiranya pesakit positif Covid-19 terdedah dalam kalangan masyarakat dan menyebabkan kewujudan kluster baharu, justeru jabatan kesihatan memandang serius perkara yang berlaku ini dan jentera pilihan raya semua parti serta orang ramai dinasihatkan agar sentiasa mematuhi SOP yang telah ditetapkan,” katanya.

-BERNAMA