Categories
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

287 premis di Selangor terima anugerah, tawar harga tidak beban pembeli

SHAH ALAM, 22 NOV: Sebanyak 287 premis di negeri ini mendapat pengiktirafan dengan menerima Anugerah Kedai Harga Patut (AKHP) 2021, kata EXCO hal ehwal pengguna dan industri halal.

Mohd Zawawi Ahmad Mughni berkata pengiktirafan diberikan kepada premis ini kerana memenuhi kriteria ditetapkan antaranya tidak banyak rekod aduan, pelanggan berpuas hati dengan tawaran harga dan mempunyai rangkaian yang memudahkan pengguna.

“Anugerah ini antara inisiatif kerajaan untuk mewujudkan pasaran harga yang berpatutan dan dapat mengurus isu kenaikan harga barangan dalam pasaran sekali gus mengurangkan beban pengguna.

“Kita akan cuba libatkan premis-premis yang menerima anugerah ini dengan aktiviti Kerajaan Negeri sebagai penghargaan atas usaha mereka membantu golongan kurang upaya seperti memberi baucer,” katanya.

Beliau ditemui selepas menyerahkan sijil penghargaan kepada Kedai Buku MRKB Seksyen 19 dan Pusat Pakaian Hari-Hari Ole-Ole Seksyen 18 dalam Program Penyerahan AKHP 2021 di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Selangor hari ini.

Sementara itu, Mohd Zawawi berkata dalam memupuk kesedaran awam berkaitan harga barang, pihaknya memperbanyakkan kempen pada tahun hadapan kepada pengguna.

“Kita mahu memberikan kesedaran awam tentang pentingnya pengetahuan tentang harga barang berbanding mengambil tindakan penguatkuasaan.

“Mereka perlu tahu hak dan tanggungjawab dalam perkhidmatan terutama sektor telekomunikasi dan jual beli dalam talian,”katanya.