Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Belanjawan negeri pacu Selangor bangkit lebih gemilang

SHAH ALAM, 25 NOV: Belanjawan #Selangor2022 yang dijadual dibentang di Dewan Negeri Selangor esok akan membantu negeri ini bangkit menjadi lebih gemilang dan hebat, kata Dato’ Menteri Besar.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata Kerajaan Negeri telah merancang dengan teliti malah bersedia mengembalikan kilauan kehidupan rakyat serta ekonomi negeri ini dalam menyambut 2022.

Menurut Amirudin, pengalaman berdepan pandemik Covid-19 dan kejayaan menyerap kesannya menerusi Pakej Kita Selangor 1.0 dan 2.0 selain Belanjawan Selangor 2021 menjadi iktibar kepada rakyat untuk bangkit bersama.

Jelasnya, mengembalikan kos perbelanjaan hidup selesa untuk rakyat, menyediakan peluang pekerjaan, memantapkan inisiatif dan akses pendigitalan selain usaha menjaga kelestarian serta khazanah alam antara sektor ditekankan dalam Belanjawan 2022 Selangor.

“Dengan amanah dimandatkan rakyat Selangor, Kerajaan Negeri percaya dengan perancangan dan implementasi inisiatif Belanjawan Selangor 2022, kita semua dapat bangkit kembali dengan lebih gemilang dan hebat,” katanya dalam video promosi pembentangan Belanjawan 2022 Selangor di Facebooknya malam ini.

Pembentangan Dato’ Menteri Besar itu boleh diikuti secara langsung melalui saluran SelangorTV dan Facebook Media Selangor.

Liputan berita majlis penting bermula jam 3 petang itu boleh dibaca melalui portal Selangorkini dan tiga edisi lain, termasuk Mandarin, Tamil dan Inggeris.

Maklumat pantas dan infografik berhubung isi menarik dan program utama Kerajaan Negeri akan dimuatkan di media sosial Media Selangor pada petang Jumaat tersebut.

Akhbar Selangorkini edisi Belanjawan Selangor 2022 juga diterbitkan dan mula diedar pada 27 November.