Categories
AGENSI SELANGOR

Guru Kafa enggan divaksin berisiko dibuang kerja

SHAH ALAM, 21 NOV: Guru Kelas Agama dan Fardu Ain (Kafa) negeri ini yang terus berdegil menolak suntikan vaksin Covid-19 berdepan tindakan tegas termasuk diberhentikan kerja.

Tindakan itu berikutan mereka tidak dibenarkan mengajar secara bersemuka mengikut tatacara operasi piawai (SOP), tegas pengarah Majlis Agama Islam Selangor (Mais) seperti dilapor Harian Metro.

Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof menjelaskan peringatan dan nasihat diberikan pada peringkat awal termasuk notis pengambilan suntikan di klinik berhampiran kediaman.

“Kita tidak mahu menyusahkan mereka. Mengikut peraturan pekerjaan, guru ini boleh diambil tindakan jika ingkar arahan majikan. Suntikan boleh dibuat di mana-mana. Selepas divaksin, laporkan ke Mais,” katanya.

Abdul Aziz berkata pihaknya tidak mempunyai data guru yang enggan divaksin tetapi ia membabitkan sebilangan kecil mereka yang memberi alasan masalah kesihatan.

“Kempen pengambilan vaksin seperti penerangan juga dibuat. Jika masih berdegil, tindakan lanjut akan diambil,” katanya lagi.