Categories
AGENDA NASIONAL

Lebih 1.3 juta pelajar kembali ke sekolah hari ini

SHAH ALAM, 1 NOV: Lebih 1.3 juta pelajar sekolah rendah dan menengah di empat negeri termasuk Selangor memulakan sesi persekolahan hari ini.

Tiga lagi negeri ialah Melaka, Kuala Lumpur dan Putrajaya, semuanya dalam fasa empat Pelan Pemulihan Negara (PPN), lapor Berita Harian.

Menteri Kanan Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin berkata ia melibatkan 694,531 murid tahun satu higa tiga manakala 652,148 pelajar tingkatan tiga dan empat.

“Kemasukan berperingkat ini membolehkan kita mengawal dan memantau keadaan di sekolah bagi memastikan operasi berjalan lancar dan teratur,” katanya.

Radzi berkata sesi libat urus turut diadakan bersama guru dan ibu bapa membabitkan operasi dan konsep Sekolahku Sejahtera yang akan dilaksana Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Jelasnya, konsep itu sebahagian usaha menerapkan nilai penting dan semula jadi dalam kehidupan anak-anak sebagai norma buat generasi akan datang.

Selain itu, katanya, KPM mengarahkan Jabatan Pendidikan negeri dan pejabat pendidikan daerah turun padang mengejut bagi memantau tahap pengudaraan optimum di sekolah.