Categories
AGENDA NASIONAL

Menteri: Kit ujian kendiri Covid-19 kini serendah RM4.90

SHAH ALAM, 25 NOV: Kit ujian pantas (RTK) antigen Covid-19 yang menggunakan sampel air liur kini boleh dibeli di pasaran pada harga serendah RM4.90 tanpa menjejaskan kualiti alat tersebut.

Menteri perdagangan dalam negeri dan hal ehwal pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata sebelum ini setiap kit ujian antigen pantas itu dijual antara RM6.60 dan RM6.90 bergantung kepada jenama, lapor Astro Awani.

Katanya melihat pada penularan Covid-19 yang masih tinggi dalam negara, peranti itu kini menjadi sebahagian daripada keperluan setiap isi rumah.

“Dengan pembukaan lebih banyak sektor ekonomi, pekerjaan, sekolah dan institusi pengajian, semestinya keperluan untuk membuat ujian kendiri ini menjadi lebih mendesak dan perlu dilakukan dengan kerap.

“Melalui perbincangan berterusan bersama Kementerian Kesihatan (KKM), saya bersetuju harga kit ini perlu diturunkan lagi, tanpa berkompromi dengan kualiti kit ujian ini.

“Semestinya saya mahu kit ini dapat dibeli dengan harga mampu milik agar semua rakyat dapat melakukan sendiri ujian secara kerap,” katanya dalam hantaran di Facebook hari ini.

Mengulas lanjut, Alexander memaklumkan, setakat ini, kementeriannya memberikan kebenaran kepada 7,302 premis di seluruh negara untuk menjual kit ujian kendiri ini yang telah diberikan kebenaran KKM dan Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA).

Beliau dalam masa sama memuji inisiatif kedai serbaneka 99 Speedmart yang sudah mula menjual peranti tersebut dengan harga serendah RM4.90 seunit.

“Kerjasama daripada peniaga seperti ini amat dihargai, bagi kita sama-sama membantu meringankan beban rakyat, terutama dalam usaha kita mengawal dan menurunkan jumlah kes Covid-19 di negara kita,” katanya.