Nithya Selvam (kiri) dan Kalaivani Gunasekaran menjual biskut moden iaitu coklat mutiara putih dan mentega bijan hitam sejak 23 Oktober. Juadah itu menjadi pilihan ramai ketika musim perayaan
Selepas negara beransur pulih daripada Covid-19, masyarakat India mula menyediakan persiapan meraikan pesta cahaya pada 4 November.
Pelbagai juadah dijual di beberapa kawasan tumpuan etnik tersebut di negara ini. Aneka kuih dan manisan yang menjadi hidangan wajib ketika perayaan itu mendapat perhatian pelanggan.
Wartawan Nadiah Zamlus dan jurufoto Ahmad Zakki Jilan meninjau suasana urus niaga menjelang Deepavali di Jalan Tengku Kelana, Klang pada 28 Oktober. Deretan kedai di situ dikenali Little India.
Laddu daripada kacang dal, gula dan minyak sapi dijual RM1 sebiji. Manisan yang menjadi lambang kemakmuran hidup itu terbahagi kepada laddu kelapa, bundi laddu yang dimasak dengan minyak sapi dan besan laddu pula dibakarMani Kandan menyusun balang kuih achu muruku atau dikenali kuih loyang dalam kalangan orang Melayu. Kuih itu menjadi kudapan buat tetamu yang berkunjung ke rumah semasa perayaanPekerja Punjabi Sweet, Mohamad Imran menunjukkan kuih athirasam yang dikatakan mampu bertahan hingga enam bulan. Mula wujud sejak abad ke-16 di Tamil Nadu, juadah itu popular sebagai hidangan untuk tetamuPekerja Restoran Mohana Bistro, Siva Balan menunjukkan kuih kolkutter yang diperbuat daripada tepung beras, badam dan serbuk buah pala. Ada dua jenis iaitu dalam bentuk kepalan, ada juga diisi dalam pastri berbentuk seakan-akan karipapMudah dibawa, manisan seperti halwa dan gula-gula kelapa diisi dalam plastik yang dijual antara RM5 hingga RM10 sebekas. Gula-gula kelapa diperbuat daripada kelapa parut, susu pekat, gula, marjerin dan pewarna sebelum dimasak serta disejukkan seterusnya dipotong daduRamalingan Ratnam, penyelia kedai Sreedhanaa Banana Leaf Bistro, menunjukkan manisan jenis jalebi, adhirasam dan palkova. Dibuka sejak 1929, kedai tersebut menjadi pilihan membeli kuih-muihHalwa berwarna oren yang mirip agar-agar dimasak menggunakan tepung jagung, minyak sapi, kacang badam dan sedikit pewarna. Terdapat dua jenis halwa iaitu gajar ka halwa berasaskan lobak dan sooji ka halwa menggunakan susuRava idli di Restoran Mohana Bistro ini enak dimakan bersama cutni iaitu acar manis yang dibuat dari kelapa atau kacang. Rupa dan teksturnya lembut seakan-akan apam. Bezanya, bahan masakannya diisi dengan daun kari, cili kering dan yogurt