Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Pengimarahan masjid kembali rancak, aktiviti berlangsung setiap hari

SHAH ALAM, 4 NOV: Aktiviti pengimarahan di masjid dan surau negeri ini kembali rancak susulan kelonggaran diberikan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

Bilal Masjid Al-Ikhlas Seksyen 13 di sini berkata kuliah Subuh dan Maghrib di masjid berkenaan dilaksana setiap hujung minggu manakala hari biasa (kuliah Maghrib) secara hibrid.

Bilal Masjid Al-Ikhsan Seksyen 13, Shah Alam Ahmad Kamil Mohd Mokhtar. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI

Ahmad Kamil Mohd Mokhtar, 35, menjelaskan program tadarus al-Quran dan terjemahan juga diadakan setiap hari selepas Subuh selain bacaan Yasin pada malam Jumaat.

“Sebenarnya aktiviti imarah tidak pernah terhenti sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 1.0, namun hanya dijalankan dalam talian sebagai mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) ditetapkan pihak berwajib.

“Malah, apabila aktiviti ini dibenarkan secara fizikal, program dalam talian tetap diteruskan sampai sekarang. Jika penceramah jemputan tidak dapat hadir, ceramah dibuat secara langsung dan ditayangkan di televisyen masjid,” katanya ketika ditemui Selangorkini.

Selangor membenarkan 400 hingga 2,000 orang menunaikan solat Jumaat mulai Isnin lalu kecuali 3,500 orang di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.

Sementara untuk solat fardu, antara 200 hingga 500 orang bergantung pada kategori masjid dan surau, maklum Pengarah Jais Dato’ Mohd Shahzihan Ahmad.

Mengulas lanjut, Ahmad Kamil berkata Masjid Al-Ikhlas turut melaksanakan majlis akad nikah sejak 1 November dengan mematuhi syarat ditetapkan.

Beliau menjelaskan bilangan orang ramai yang hadir ditetapkan seramai 20 orang dengan 10 daripadanya pihak lelaki dan baki perempuan.

“Setakat ini, kita menerima tempahan antara lima hingga 10 pasangan untuk melangsungkan akad nikah di masjid ini mengikut tarikh masing-masing. Semua permohonan ini dibuat sejak awal bulan lalu,” katanya.