Categories
NASIONAL

SPR keluarkan 7,601 kertas undi pos PRN Melaka

MELAKA, 10 NOV: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah mengeluarkan sebanyak 7,601 kertas undi pos kepada pemilih yang layak mengundi secara pos bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Setiausaha SPR Datuk Ikmalrudin Ishak berkata jumlah itu meliputi 6,871 kategori Borang 1A  membabitkan petugas pilihan raya, pegawai SPR, anggota polis, anggota tentera dan petugas media.

Beliau memberitahu sebanyak 511 kertas undi pos bagi kategori Borang 1B dikeluarkan kepada warganegara di luar negara dan 113 kategori Borang 1C (sembilan agensi dalam sektor keselamatan dan kesihatan) serta 106 pengundi tidak hadir (PTH) luar negara.

“Kertas undi pos berkenaan dikeluarkan mengikut peruntukan di bawah peraturan 3, Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Pengundian Pos) 2003 bagi Pilihan Raya Umum (PRU) Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka Ke-15.

“Pengeluaran kertas undi pos pada 9 November (Selasa) dijalankan oleh petugas pilihan raya di semua 28 kawasan DUN,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ikmalrudin berkata proses pengeluaran kertas undi pos dijalankan dengan kehadiran wakil calon daripada semua parti atau individu yang bertanding.

“Semua pengundi pos diingatkan supaya membuat penandaan pada kertas undi, mengisi dengan lengkap dan betul borang Pengisytiharan Identiti (Borang 2) serta segera mengembalikannya kepada Pegawai Pengurus DUN berkenaan sebelum 5 petang pada hari mengundi 20 November (Sabtu).

“Pengundi juga diingatkan agar sentiasa menjaga kerahsiaan undi masing-masing dengan tidak merakam gambar kertas undi pos dan menularkannya di laman media sosial,” katanya.

SPR menetapkan tarikh mengundi bagi PRN Melaka pada 20 November manakala undi awal pada 16 November.

Pilihan raya negeri diadakan berikutan pembubaran DUN pada 4 Oktober lalu selepas empat Ahli Dewan Undangan Negeri menarik sokongan terhadap Ketua Menteri.

– BERNAMA