Categories
BERITA UTAMA RENCANA WAWANCARA

Tingkat ekonomi masyarakat India seiring kemajuan negeri

Pelbagai dasar diperkenal bagi membantu segenap lapisan rakyat termasuk kaum India bagi memastikan pembangunan mereka seiring kepesatan kemajuan negeri.

Inisiatif Pembangunan Usahawan India Selangor (Sitham) dan Indian Selangor Empowerment and Entrepreneurs Development (I-Seed) antara program yang banyak membantu memajukan ekonomi orang India selain bantuan kepada sekolah jenis kebangsaan Tamil (SJKT).

Wartawan AMIN RIDZUAN ISHAK menemu bual Penyelaras Perhubungan Masyarakat (India) kepada Dato’ Menteri Besar, Dr G Gunarajah yang juga Ahli Dewan Negeri Sentosa berkaitan usaha dan perancangan membangun masyarakat India di negeri ini.

Bagaimana YB melihat nasib kaum India sejak Dato’ Seri Amirudin Shari menjadi Dato’ Menteri Besar pada 2018?

Banyak kelebihan kerana ada bantuan di Selangor khas untuk masyarakat India. Pada masa sama boleh memohon bantuan yang disalur secara terbuka.

Antara inisiatif paling memberi manfaat ialah Pembangunan Usahawan India Selangor (Sitham) untuk meningkatkan sosioekonomi kaum itu.

Selain Sitham, ada bantuan naik taraf sekolah Tamil, rumah ibadat dan Indian Selangor Empowerment and Entrepreneurs Development (I-Seed). Inisiatif-inisiatif ini ilham Dato’ Menteri Besar untuk masyarakat India.

Dato’ Seri Amirudin Shari menyerahkan sumbangan kepada SJKT Taman Melawati

Boleh YB jelaskan kelebihan program Sitham?

Kerajaan Negeri memperuntuk RM2 juta bagi menjayakan program tersebut. Usahawan India dibantu daripada segi kewangan dan kemahiran bagi memajukan perniagaan ke peringkat seterusnya.

Program mentor-mentee juga disediakan dengan kerjasama profesional seperti Persatuan Usahawan Profesional Malaysia India untuk memberi khidmat nasihat selok belok perniagaan.

Sejak diperkenal pada 2019, seramai 2,000 usahawan dilahirkan sekali gus meningkatkan taraf ekonomi peserta program. Sebagai ahli jawatankuasa Sitham, saya sering tekankan pada masa kini seseorang tidak boleh bergantung kepada satu pendapatan sahaja.

Masyarakat harus menjana pendapatan kedua. Inilah sebab mengapa kita laksana Sitham. Kita minta peserta terbabit beri komitmen bukan sahaja dalam mendapat bantuan kewangan tetapi latihan supaya mereka berjaya.

Prestasi dan kadar kejayaan peserta agak tinggi termasuk ada yang perlu peruntukan tambahan untuk mengembangkan perniagaan. Bagi keadaan itu, kita perkenalkan Skim Hijrah kepada kaum India.

Bagaimana pula dengan program I-Seed?

Program itu satu lagi ilham Dato’ Menteri Besar dan diletakkan bawah EXCO Pembangunan Sosio-Ekonomi, V Ganabatirau yang memperuntuk  dana RM1.7 juta.

I-Seed dilaksana untuk meningkatkan taraf ekonomi kaum India melalui bantuan peralatan bergantung kepada perniagaan yang mereka usahakan. Contohnya jika seseorang hendak berniaga air tebu dan memerlukan mesin perah, Kerajaan Negeri akan beri mesin. Kerajaan mengalu-alukan mereka yang berkelayakan tampil untuk memohon inisiatif ini bagi mengubah kehidupan mereka.

M Batumalai, 68, menerima bekas peralatan membaiki kereta dalam program I-Seed.

 

Boleh YB nyatakan bantuan Kerajaan Negeri bagi pembangunan kuil?

Setiap tahun Kerajaan Negeri memperuntuk dana kepada tokong, kuil, gereja dan gurdwara berjumlah RM6 juta. Bagi kuil, jawatankuasanya perlu memohon dan bantuan disalur berdasarkan pemohonan mereka.

Contohnya jika mereka hendak mengadakan kelas agama, kelas tadika atau tuisyen untuk membantu penganutnya memajukan diri, Kerajaan Selangor boleh bantu. Tidak silap saya, kuil menerima bantuan sekitar RM1.5 juta.

Boleh YB jelaskan bantuan kepada SJKT?

Pendidikan adalah keutamaan Kerajaan Negeri. Dato’ Menteri Besar tidak pernah lupa memberi peruntukan kepada semua sekolah termasuk SJKT.

Bantuan ini khusus kepada Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) menjalankan aktiviti dan menaik taraf kemudahan di sekolah seperti makmal komputer.

Baru-baru ini, timbul isu perumahan membabitkan masyarakat India.Bagaimana usaha menyelesaikannya?

Saya lihat Dato’ Menteri Besar mempunyai keazaman menyelesaikan masalah perumahan terutama mereka yang menjadi mangsa projek terbengkalai.

Saya ingin jelaskan mengenai isu Ladang Dusun Durian di Banting, Kuala Langat. Masalah berpunca membabitkan pemaju dan 109 pemilik rumah yang membuat perjanjian tetapi projek tidak disiapkan.

Timbul juga masalah apabila ada penduduk yang masih tinggal di ladang perlu berpindah. Sebaik mengetahui masalah itu, Dato’ Menteri Besar terus berjumpa saya dan menyatakan untuk membantu selesaikan masalah itu.

Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor diarah mencari rumah kosong dalam projek Kerajaan Negeri untuk menempatkan mereka. Itulah hasrat Dato’ Menteri Besar untuk menyelesaikan masalah perumahan orang India yang kebanyakannya tinggal di ladang.

 

Bagaimana pula masalah tanah terutama membabitkan kuil?

Masalah ini sudah berlarutan. Ada antara kuil menduduki sesebuah kawasan tanah lebih 20 hingga 30 tahun. Sukar untuk memahami mengapa mereka tidak memohon tanah berkenaan lebih awal.

Contohnya di Shah Alam, jawatankuasa kuil memaklumkan mereka menduduki tanah berkenaan sejak 50 tahun lalu tetapi tidak memohonnya. Tanah itu telah dijual kepada pemilik baharu yang sekarang meminta mereka keluar dari tanah berkenaan.

Jadi, Kerajaan Negeri mencari jalan untuk membantu dan meminta EXCO serta pejabat daerah dan tanah mencari tanah lain. Dato’ Menteri Besar turut menyatakan kesediaan membantu cari tempat
yang sesuai.

Bagaimana YB melihat pembabitan kaum India dalam pentadbiran Kerajaan Negeri umpamanya sebagai ahli majlis pihak berkuasa tempatan (PBT)?

Di Selangor, pelantikan ahli majlis turut dibuat antaranya menerusi cabang parti politik. Ada kuota kepada setiap parti. Kita mengagihkannya sebaik mungkin untuk memastikan setiap kawasan ada wakil untuk membantu menangani isu berbangkit.

Di Selangor, ahli majlis PBT daripada kaum India agak ramai iaitu 40 daripada 244 ahli majlis. Mereka diberi peluang untuk berkhidmat kepada masyarakat.

Secara keseluruhan, bagaimana YB melihat aspirasi Dato’ Menteri Besar untuk membantu masyarakat India?

Saya lihat beliau mempunyai aspirasi untuk terus memberikan tumpuan khas kepada masyarakat India di Selangor. Beliau mementingkan kebajikan dan sentiasa memastikan nasib masyarakat India dibela.

Sebagai Penyelaras Perhubungan Masyarakat kepada Dato’ Menteri Besar, apa peranan YB untuk membantu kaum India di Selangor?

Banyak aktiviti saya sudah rancang namun tidak dapat dilaksana kerana kekangan Covid-19. Walaupun begitu, kita tetap teruskan rancangan yang boleh dilakukan contohnya jelajah aktiviti Deepavali seperti diminta Dato’ Menteri Besar yang dibuat sederhana. Dalam jelajah ini, pakej bantuan diserah kepada kaum India sempena pe-rayaan itu.

Dalam aspek sosioekonomi pula, saya akan pastikan program seperti Sitham diteruskan. Kalau boleh ada tambahan dana pada tahun depan.

Selain itu, saya juga minta lebih banyak peluang perniagaan disediakan di setiap PBT. Berikan ruang berniaga di kios, sedia latihan dan bantuan kewangan. Peluang pekerjaan untuk masyarakat India di agensi kerajaan juga harus menjadi keutamaan. Saya sudah bangkitkan perkara ini di Dewan Negeri Selangor supaya kaum India diberi tempat dalam agensi Kerajaan Negeri.