Categories
JENAYAH

Wanita warga emas maut dikelar anak lelaki

GURUN, 10 Nov: Seorang wanita warga emas maut dipercayai dikelar anak lelakinya dalam kejadian di rumah mereka di Kampung Batu 5, Jalan Jeniang dekat sini hari ini.

Ketua Polis Daerah Kuala Muda Asisten Komisioner Adzli Abu Shah berkata pihaknya menerima laporan kejadian pada pukul 7.30 pagi tadi dan pemeriksaan di rumah itu menemukan mayat Sarah Jon, 70, dalam keadaan terlentang di ruang tamu dengan kesan kelar sepanjang kira-kira 12.7 sentimeter pada leher.

“Terdapat sedikit kecederaan pada tangan kanan dan telinga kiri mangsa (Sarah) dipercayai akibat dipukul dengan senjata tumpul. Kita turut menjumpai beberapa peralatan menghisap dadah dan sejumlah baki dadah di tepi pintu masuk (rumah),” katanya kepada pemberita di lokasi kejadian.

Adzli berkata wanita berkenaan dan anak lelakinya berusia 31 tahun serta mempunyai rekod masalah mental itu tinggal berdua di rumah tersebut sejak 10 tahun lepas.

Beliau berkata pihaknya percaya kejadian itu berlaku antara pukul 6.30 dan 7 pagi tadi dan anak lelaki mangsa kemudian bertindak keluar ke Jalan Gurun-Jeniang, kira-kira satu kilometer dari rumah tersebut sebelum maut dilanggar lori yang melalui jalan berkenaan.

Menurut Adzli pihaknya belum menemukan senjata yang disyaki digunakan dalam kejadian itu namun percaya perbuatan itu menggunakan pisau tumpul.

Beliau berkata pihaknya menggerakkan Unit Anjing Pengesan untuk mencari senjata itu di sekitar kawasan rumah mangsa dan lokasi anaknya dilanggar lori.

Beliau berkata berdasarkan maklumat awal, berlaku pertengkaran antara wanita dan anak lelakinya itu malam tadi yang dipercayai berpunca daripada desakan anaknya untuk membeli dadah.

“Adik mangsa yang tinggal berdekatan rumah mangsa memaklumkan dia terdengar pertengkaran selepas Isyak malam tadi,” katanya.

Kata beliau kes yang disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana bunuh itu dianggap selesai memandangkan anak lelaki mangsa sudah meninggal dunia dalam kemalangan itu.

Namun katanya polis akan meneruskan siasatan sekiranya terdapat maklumat baharu berkaitan kejadian itu.

Beliau berkata mayat wanita dan anak lelakinya itu dihantar ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar untuk bedah siasat.

– BERNAMA