Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

9,519 pelajar Tuisyen Rakyat Selangor terima data internet percuma

SHAH ALAM, 7 DIS: Seramai 9,519 pelajar terlibat dengan Program Tuisyen Rakyat Selangor (PTRS) menerima bantuan data internet percuma selama 12 bulan menerusi Data Internet Selangor (DIS).

Menurut Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari bantuan kepada golongan pelajar dan peniaga menerusi program tersebut mula diagih sejak Ogos lalu.

“Kerajaan Negeri membantu pelajar dan peniaga menerusi pemberian data internet. Seramai 70,000 individu dijangka menerima manfaat berjumlah RM17 juta itu,” katanya.

Beliau menjawab pertanyaan wakil rakyat Batang Kali Harumaini Omar berhubung adakah Kerajaan Negeri akan melaksanakan Skim 1 Keluarga 1 Laptop seperti kerajaan pusat pada Sidang Dewan Negeri Selangor (DNS), hari ini.

Amirudin berkata Selangor memperkenal Skim Pinjaman Teknologi Asas Selangor (Sepintas) dalam Belanjawan Selangor baru-baru ini untuk membantu pelajar yang tiada peranti elektronik.

“Program pemulihan unit-unit komputer atau komputer riba yang tidak mahu digunakan lagi oleh individu atau syarikat untuk diberikan kepada pelajar dengan peruntukan RM1 juta.

“Aktiviti dan kegiatan tersebut diselenggara oleh dua unit iaitu Perpustakaan Awam Selangor (PPAS) dan SmartSel,” katanya.