Categories
AGENDA NASIONAL

Banjir 177 kawasan surut, sembilan alami banjir termenung

SHAH ALAM, 26 DIS: Sebanyak 177 daripada 186 kawasan banjir di Selangor surut setakat jam 8 malam semalam, kata EXCO infrastruktur dan pertanian.

Ir Izham Hashim menerusi kenyataan memaklumkan sembilan kawasan yang masih banjir genang atau termenung ialah di Rancangan Tanah Belia Bukit Changgang dan Kampung Labohan Dagang di Kuala Langat.

Kawasan lain ialah di Kampung Bukit Hijau, Lorong Pisang, Jalan Lintang 1 dan Kampung Sungai Sireh di Kuala Selangor manakala tiga lagi di Gombak dan Sabak Bernam.

Selain itu beliau memaklumkan sebanyak enam jalan persekutuan di Petaling, Sepang, Gombak, Hulu Langat dan Hulu Langat masih ditutup susulan banjir minggu lalu. Turut ditutup lima jalan negeri di Hulu Langat dan Kuala Selangor.

Katanya, Jabatan Mineral dan Geosains juga mengesan 38 kes cerun dan tanah runtuh dengan tujuh kes kritikal.

Lokasi kritikal melibatkan Taman Nusa di Subang, Apartmen Teratai di Selayang, Jalan Bunga Anggerik di Taman Dataran Ukay, Jalan Melati 7 di Taman Seri Melati, Kampung Sepakat di Batu 16 Rawang, Jalan Haji Abdul Latif di Kampung Bukit Kapar dan Jalan 45B di Bukit D Kampung Cheras Baru.

Selain itu beliau memaklumkan 1,306  daripada 1,407 pencawang elektrik di seluruh negeri yang terjejas akibat banjir dipulihkan.

Baki 101 pencawang elektrik masih dalam proses baik pulih melibatkan kawasan Shah Alam (67 pencawang), Sepang (12 pencawang), Banting (11 pencawang) dan selebihnya di Klang dan Kuala Selangor.

Turut dalam proses baik pulih adalah 108 menara telekomunikasi iaitu di Klang (21 menara), Petaling (35 menara) dan Sepang (21 menara).