Categories
AGENDA NASIONAL

Belanjawan #Selangor 2022 bantu perancangan kewangan keluarga

SHAH ALAM, 1 DIS: Inisiatif yang ditawarkan Kerajaan Selangor menerusi Belanjawan #Selangor2022 diakui memberi banyak faedah kepada mereka yang berkeluarga.

Pekerja swasta, Fadhilul Izmel Ishak, 33 berkata sebagai bapa dia sememangnya merancang kelahiran anak di negeri ini kerana pelbagai manfaat akan diperoleh.

Pekerja swasta, Fadhilul Izmel Ishak, 33 bersama anaknya yang dilahirkan di Selangor, Irfan Fadhilul Izmel

“Dari anak baru lahir iaitu menerusi Iltizam Anak Selangor, kemudian program tuisyen rakyat hingga anak memasuki ke institusi pengajian tinggi (IPT) turut dibantu.

“Secara tidak langsung inisiatif ini membantu perancangan kewangan keluarga lebih efektif,” katanya kepada SelangorKini.

Sementara itu, juruteknik, Najmi Zulfadhli Muda, 34, berharap Iltizam Anak Selangor yang bakal bermula tahun hadapan itu turut mengambil kira bayi yang dilahirkan pada tahun ini.

“Saya harap dapat inisiatif ini kerana sebelum ini anak sulung terlepas Skim Tabung Warisan Anak Selangor.

Juruteknik, Najmi Zulfadhli Muda, 34 bersama anaknya yang dilahirkan di Selangor,Nur Illiyyin Najmi Zulfadhli

“Inisiatif ini membantu meringankan beban rakyat kerana bantuan menerusi pembukaan akaun Sijil Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) ini boleh digunakan untuk masa hadapan,” katanya.

Dato’ Menteri Besar mengumumkan peruntukan RM3 juta melaksanakan skim Iltizam Anak Selangor yang menyasarkan penyertaan 30,000 kanak-kanak negeri ini.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata skim berkenaan membabitkan pembukaan akaun Sijil Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) Prime bagi anak yang baru lahir dan mereka akan diberikan RM100 setahun untuk tempoh lima tahun.