Categories
EXCO SELANGOR

EXCO: Orang ramai diizin melawat taman eko rimba, lokasi mendaki

PETALING JAYA, 4 DIS: Pengunjung dibenarkan melawat taman eko rimba dan beberapa kawasan pendakian di negeri ini susulan kelonggaran diberikan Jabatan Perhutanan Negeri Selangor (JPNS).

EXCO pelancongan berkata sebelum ini timbul kekeliruan susulan arahan penutupan semua kawasan hutan simpan bagi aktiviti pendakian mulai 1 Disember lalu berikutan musim tengkujuh dan monsun timur laut.

“Selepas berbincang dengan pengarah perhutanan (Dato’ Ahmad Fadzil Abd Majid), mereka setuju beri kelonggaran dan benarkan beberapa kawasan dibuka seperti taman eko rimba dan kawasan sungai serta air terjun.

“Begitu juga kawasan mendaki seperti Bukit Wawasan di Puchong, saya akan bincang juga supaya Bukit Broga dibuka, bukan semua tempat dilarang,” kata Hee Loy Sian selepas merasmikan pameran pelancongan Pusing Selangor Dulu di sini hari ini.

Sebelum ini, JPNS memaklumkan semua aktiviti pendakian di hutan simpan kekal di negeri ini dilarang berkuat kuasa 1 Disember hingga 31 Januari tahun depan berikutan musim tengkujuh.

Penutupan itu bagi mengelakkan kecederaan atau kemalangan dan mereka yang melanggar arahan itu boleh dikenakan tindakan mengikut Akta Perhutanan Negara 1985.

Sebarang pertanyaan, hubungi talian 03 5547 7000 dan 03 5544 7507 atau e-mel [email protected] .