Categories
EXCO SELANGOR

EXCO: Paras air semua empangan dalam keadaan terkawal

SHAH ALAM, 27 DIS: Status semua empangan di Selangor berada tahap 100 peratus terkawal setakat jam 8 malam semalam, kata EXCO infrastruktur dan pertanian.

Ir Izham Hashim menerusi kenyataan memaklumkan paras air Empangan Batu, Semenyih, Klang Gates, Tasik Subang, Sungai Selangor dan Sungai Tinggi menunjukkan trend menurun kecuali Empangan Langat dan Sungai Labu.

Tambah beliau dua empangan iaitu Batu dan Klang Gates turut melaksanakan pelepasan air.

Berhubung status pemulihan bekalan elektrik, beliau berkata 1,361 daripada 1,407 pencawang yang terjejas akibat banjir sudah dipulihkan.

Baki pencawang dalam proses baik pulih melibatkan Shah Alam sebanyak 34 pencawang, Kuala Selangor (lima), Sepang (tiga), Banting (tiga) dan satu di Klang.

Bagi kawasan Taman Sri Muda, sebanyak 55 daripada 67 pencawang yang terkesan banjir dipulihkan.

Turut dalam proses baik pulih adalah menara telekomunikasi iaitu di Petaling (23), Klang (19), Kuala Selangor (14) dan Sepang (dua).

Selain itu beliau memaklumkan Jabatan Mineral dan Geosains (JMG) menerima dua aduan baharu kejadian tanah runtuh di Jalan Hamzah, Kampung Budiman Seksyen U14, Shah Alam dan Jalan BU 1/1, Taman Bukit Utama, Bukit Antarabangsa, Ampang.