Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Projek rumah bukan punca banjir, tiada ban pecah di Taman Sri Muda

SHAH ALAM, 29 DIS: Kerajaan Negeri menafikan dakwaan banjir besar di Taman Sri Muda di sini berpunca ban pecah dan projek perumahan berhampiran pintu air.

EXCO Infrastruktur Ir Izham Hashim berkata pemeriksaan mendapati tiada ban di kawasan itu yang pecah dan situasi berkenaan hanya berlaku di Kampung Lombong, namun segera dibaiki.

Menurutnya, projek perumahan itu pula mendapat kebenaran merancang pada 2015 dan diluluskan dua tahun kemudiannya selain mematuhi garis panduan antaranya jarak dengan rizab serta mempunyai kolam takungan.

“Seperti saya jelaskan beberapa kali dan semua orang sedia maklum, taburan hujan pada hari berkenaan amat tinggi.

“Ada ban atau tidak pun tetap berlaku banjir kerana taburan hujan tinggi, air dari Sungai Rasau yang bersambung dengan Sungai Klang melimpah,” katanya pada sidang media di pintu air Taman Sri Muda di sini hari ini.

Beliau menjawab dakwaan seorang pemimpin politik yang mendakwa banjir besar di Taman Seri Muda berpunca ban pecah dan projek perumahan berhampiran.

Izham berkata bagi menguranglan risiko banjir di Taman Sri Muda, Kerajaan Negeri sudah meluluskan pembinaan pintu air baharu seperti diumumkan Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari baru-baru ini.

Jelasnya pintu air itu akan dilengkapi pam yang mampu mengepam keluar 5,100 liter air per saat.

Hujan lebat luar biasa antara 17 hingga 19 Disember lalu, lebih dua kali ganda taburan tertinggi sebelum ini iaitu kira-kira 180 milimeter, mengakibat banyak lokasi di negeri ini ditenggelami air.

Pintu air Taman Sri Muda, Shah Alam pada 29 Disember 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI