Categories
AGENDA SUKANKINI

Sasar lebih 30 peserta perlumbaan kapal layar tahun depan

LANGKAWI, 25 DIS: Kejohanan Regatta Antarabangsa Raja Muda Selangor (RMSIR) edisi ke-32 tahun depan dijangka menarik lebih 30 penyertaan dari dalam dan luar negara.

EXCO Pelancongan Hee Loy Sian berkata sasaran itu mampu dicapai berikutan kejohanan tersebut sudah dikenali di peringkat global selain mendapat sambutan luar biasa penggemar sukan layar.

“Biasanya lebih 30 pasukan termasuk luar negara akan mengambil bahagian dalam kejohanan ini, cuma tahun ini RMSIR hanya disertai 10 pasukan tempatan memandangkan masih terikat dengan Perintah Kawalan Pergerakan.

“Jadi, kita yakin lebih banyak pasukan menyertainya tahun depan apabila pintu sempadan negara dibuka,” katanya ditemui selepas majlis penutup RMSIR 2021 di Royal Langkawi Yacht Club (RYLC) di sini pada 18 Disember.

Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif Tourism Selangor Azrul Shah Mohamad, Pengerusi RMSIR Jeff Harris dan Pengarah Eksekutif RYLC Azlan Abdullah.

Loy Sian berkata kejohanan seumpama itu menjadi medan terbaik untuk mencungkil bakat anak muda yang turut menggemari sukan kapal layar.

“Kalau boleh kita mahu mendidik ramai anak muda agar meminati sukan ini supaya mereka boleh membawa nama negeri ke kejohanan seperti Olimpik dan Asia.

“Malah, kita nampak kejohanan kali ini ada dalam kalangan anak muda misalnya anggota marin dan mereka menampilkan perlumbaan yang agak memberangsangkan,” katanya.

Sebanyak 10 kapal layar berentap dalam RMSIR edisi ke-31 bermula 11 Disember sehingga 18 Disember.
Kapal terbabit bersaing mengikut kategori iaitu kelas satu (Meraki, The Next Factor dan Uranus), kelas dua (Insanity, Gloki D Acqua, Nijinsky dan VG Offshore), kelas tiga (Marikh dan Dash) manakala kelas empat (Candice 11).

Perlumbaan selama lapan hari membabitkan empat perhentian bermula di Pelabuhan Klang diikuti Pulau Pangkor, Pulau Pinang sebelum berakhir di Pulau Langkawi.

Dianjurkan sejak 1990, RMSIR merupakan kejohanan kapal layar kedua tertua Asia dan paling sukar di Asia Tenggara.

Ia dicetuskan Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj bersama Dato’ Johan Ariff dan Jonathon Muhiudeen.