Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Tiada bekalan elektrik sukarkan operasi, air dipam kurangkan banjir di Sri Muda

SHAH ALAM, 24 DIS: Ketiadaan bekalan elektrik di Taman Sri Muda menyebabkan pintu air tidak dapat beroperasi dengan sempurna, kata EXCO infrastruktur dan pertanian.

Ir Izham Hashim berkata ekoran kejadian itu menyebabkan pintu air perlu dibuka secara manual tetapi mungkin mengalami risiko kerosakan dan gagal berfungsi jika batang besi bengkok.

Menurutnya, Jabatan Pengairan dan Saliran Negeri Selangor (JPS) juga berusaha mengepam air dari saliran utama sehingga paras seimbang bagi mengurangkan tekanan kepada pintu terbabit.

“Pengepaman air banjir di pintu air menggunakan empat unit pam bergerak dengan jumlah kapasiti 960 liter per saat sekali gus berjaya membantu mengurangkan banjir di Taman Sri Muda,” katanya menerusi kenyataan semalam.

Kenyataan itu bagi menjawab laporan berita Free Malaysia Today baru-baru ini bertajuk “Calls For Repair of Pumps Went Unneeded – And The Floods Hit”.

Ir Izham berkata rumah pam kekal di Kolam Takungan Banjir Taman Sri Muda dan pencawang elektrik Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang tenggelam ketika banjir turut menyukarkan kerja pengepaman.

Bagaimanapun, katanya, kerjasama antara JPS dan TNB menyelesaikan pemasangan serta penyambungan bekalan elektrik kepada sistem rumah pam pada jam 5 petang semalam.

“Pada mulanya, empat unit pam telah diaktifkan dan kini hanya dua unit pam diaktifkan manakala dua unit dalam mod siap sedia berdasarkan keadaan aras banjir yang telah surut dan juga aras kolam takungan banjir kembali normal.

“Pengoperasian empat unit pam bergerak di pintu air Persiaran Budiman berjaya menurunkan aras banjir di Taman Sri Muda dan kini dihenti tugas berdasarkan keadaan yang sudah surut di lokasi tersebut,” katanya.

Kawasan Taman Sri Muda di sini antara yang terjejas teruk akibat banjir pada 18 Disember lalu.

Susulan kejadian itu, seramai 14 orang dilaporkan meninggal dunia setakat semalam manakala, ribuan penduduk dipindahkan ke pusat pemindahan sementara (PPS).