Categories
EXCO SELANGOR

2,000 keluarga di Taman Sri Muda terima bantuan banjir

SHAH ALAM, 22 JAN: Seramai 2,000 keluarga yang terkesan banjir di Taman Sri Muda menerima sumbangan RM1,000 melalui program Bantuan Selangor Bangkit (BSB), hari ini.

Ahli Dewan Negeri Kota Kemuning berkata V Ganabatirau berkata pemberian itu merupakan fasa keempat untuk mangsa banjir di Dewan Undangan Negeri (DUN) tersebut.

“Mangsa banjir juga turut menerima bantuan wang ihsan RM1,000 dari kerajaan persekutuan pada hari ini.

“Selain itu pihak kami berharap kerajaan persekutuan dapat menyegerakan bantuan barang keperluan harian (BKH) bernilai RM2,500 kerana masih terdapat ramai yang belum menerima,” katanya menerusi Facebook.

Pada 21 Disember tahun lalu, Kerajaan Negeri menyediakan dana RM100 juta bagi permulaan program BSB susulan banjir di beberapa daerah pada 18 Disember.

Selain pemulihan prasarana, peruntukan itu meliputi bantuan RM10,000 kepada waris korban banjir dan RM1,000 kepada ketua isi rumah bagi membaik pulih semula kediaman.

Individu yang layak menerima bantuan melibatkan tiga kategori iaitu mangsa yang berpindah ke pusat pemindahan sementara berwarta, swasta serta mereka yang kekal di rumah.

Bantuan diagih mulai 28 Disember dan dijangka selesai hujung bulan ini