Categories
AGENDA NASIONAL

HARAPAN: PM jangan diam diri, Parlimen perlu bincang isu ketua pesuruhjaya SPRM

SHAH ALAM, 7 JAN: Majlis Presiden Pakatan Harapan (HARAPAN) gesa Perdana Menteri memanggil sidang khas Parlimen bagi menjelaskan isu pemilikan saham Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki.

Sambil menyatakan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob tidak boleh lagi berdiam diri, HARAPAN mahu penjelasan bagaimana pentadbiran SPRM menjadi rosak hingga boleh berlaku kes-kes yang meranapkan imej institusi itu.

Kata kenyataan itu, perkara tersebut termasuk dakwaan kecurian RM25 juta wang kes bekas ketua pengarah organisasi perisikan luar Malaysia (MEIO), Datuk Hasanah Abdul Hamid melibatkan pegawai-pegawai SPRM.

“Oleh itu, kami mengulangi pendirian bahawa siasatan penuh dilakukan oleh badan bebas yang tiada kaitan dengan SPRM terhadap bukan sahaja ketua pesuruhjaya sedia ada malah juga terhadap ketua-ketua pesuruhjaya yang telah berkhidmat sebelum ini,” kata kenyataan itu hari ini.

Kenyataan itu berkata kontroversi tersebut telah menjejas integriti dan melumpuhkan kredibiliti suruhanjaya itu pada mata rakyat malah di peringkat antarabangsa seperti kenyataan dibuat Transparency International.

Kenyataan bersama itu ditandatangani Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Datuk Seri Anwar Ibrahim,  Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Mohamad Sabu, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Presiden Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO) Datuk Seri Madius Tangau.