Categories
BERITA UTAMA PILIHAN MINGGUAN RENCANA WAWANCARA

KDEBWM bergelut bersih sisa bah 12 jam sehari

SHAH ALAM, 13 JAN: Banjir luar biasa melanda banyak negeri termasuk Selangor pada 18 dan 19 Disember 2021 menyebabkan kerosakan teruk kepada premis puluhan ribu penduduk.

Setakat 6 Januari, kira-kira 78,000 tan sampah akibat bencana itu dikutip sejak 20 Disember. Dengan kerjasama agensi berkaitan, pengendali sisa pepejal negeri KDEB Waste Management (KDEBWM) memainkan peranan penting memastikan kebersihan kawasan terjejas.

Pengarah Urusan KDEBWM Ramli Mohd Tahir dalam segmen Bual Bicara SelangorTV mengupas peranan syarikat berkenaan termasuk perancangan masa depan bagi mendepani bencana alam.


Bagaimana proses pembersihan sampah selepas banjir besar?

Apabila berlaku banjir besar, kita dapat arahan Kerajaan Negeri untuk mengetuai operasi pembersihan pascabanjir. Awalnya, kita hadapi masalah untuk ke lokasi kerana pada 18 dan 19 Disember, hujan masih lebat. Kami hanya boleh masuk pada 20 Disember apabila air mulai surut. Ketika itu, penduduk mulai pulang ke rumah dan keluarkan barangan rosak. Perkara pertama kami buat ialah menubuhkan pusat kawalan untuk merancang pengurusan sampah di lapan pihak berkuasa tempatan (PBT) yang terjejas.

Setelah penilaian, kita hantar 2,000 pekerja setiap hari ke lokasi pembersihan bersama 500 kompaktor dan 600 lori sampah pukal (RoRo) ke lokasi banjir. Setakat 6 Januari, 48,000 tan sampah dikutip manakala sampah daripada agensi lain pula hampir 30,000 tan. Semuanya 78,000 tan. Itu jumlah kutipan sampah selama 20 hari bermula 20 Disember. Saya mohon maaf jika lambat ambil kerana sampah terlalu banyak. Sampah kemudian dibawa ke Jeram, Kuala Selangor dan Tanjung 12 di Kuala Langat. Selepas itu, kita fokus pembersihan sistem perparitan. Kita mohon penduduk keluarkan segera sampah yang masih ada.

Pekerja kontraktor KDEB Waste Management (KDEBWM) membersihkan sampah dalam longkang ketika program Pembersihan Mega di Taman Sri Muda, Shah Alam pada 8 Januari 2022. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI


Cabaran dihadapi sepanjang operasi pembersihan?

Selain lewat kerana faktor cuaca dan air belum surut, kita juga hadapi masalah lalu lintas. Justeru, kerja perlu dilakukan awal untuk mengelakkan kesesakan. Operasi berjalan lancar dengan bantuan polis dan agensi lain. Tapak pelupusan sampah jauh. Tidak mungkin bertan-tan sampah diangkut ke Jeram dan Tanjung 12. Menerusi 11 pusat kawalan setiap PBT, sampah dikumpul kemudian dibawa ke pusat pelupusan. Cabaran lain adalah 10 peratus aset KDEBWM terjejas banjir. Sebanyak 50 lori tenggelam dan perlu dibaiki. Selain itu, pekerja kelesuan akibat terlalu penat. Mereka bekerja 12 jam sehari dan terdedah risiko selain bergelumang kotoran. Bayangkan, pernah satu malam kita bersihkan kawasan, esoknya ada lagi sampah. Bermakna, penduduk belum habis mengemas. Itulah yang kita kena lalui.

Apakah langkah untuk pastikan keselamatan pekerja?

Kita ada 11,500 pekerja. Semuanya divaksin. Kita juga galakkan pekerja ambil dos tambahan disebabkan varian baharu. Pekerja juga dilengkapi set perlindungan diri (PPE). Mereka dibekal makanan siap masak 2,000 bungkus sehari. Pekerja tidak perlu bersusah payah cari makanan sekali gus kekal bertenaga melakukan kerja berat. Semangat pekerja sentiasa kuat. Sekurang-kurangnya, kami dapat selesaikan kesusahan penduduk. Seramai 36 kakitangan KDEBWM juga terjejas banjir termasuk di Taman Sri Muda.


Bagaimana kutipan harian susulan aset digerak ke lokasi banjir?

Kutipan dijalankan seperti biasa. Sebanyak 7,000 tan sampah dikutip. Apabila ada 11 pusat kawalan yang menjadi lokasi sementara pengumpulan sampah, ia memudahkan kerja. Sampah yang cepat dikutip mengurangkan keresahan penduduk. Rekod kutipan paling banyak kira-kira 3,885 tan sehari. Kemudiannya turun kepada 1,500 sehari, bergantung pada kawasan.

Petugas KDEB Waste Management (KDEBWM) menggangkut timbunan barangan rosak akibat banjir di Padang Jawa, Shah Alam pada 23 Disember 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

Ada perancangan untuk menambah aset?

Banjir kali ini beri pengalaman berguna. Kita rancang membeli jengkaut dan lori besar. Semua peralatan ini akan disemak semula. KDEBWM juga akan kenal pasti lokasi sesuai untuk pengumpulan sampah sementara. Lokasi ini perlu supaya gerak kerja lebih cepat terutama ketika banjir. Selain itu, kerjasama dengan badan korporat untuk sumbangan atau bantuan aset yang sesuai. Mungkin perlu beli atau pinjam tetapi pada harga berpatutan.

Kita hendak guna banyak lori untuk keluarkan sampah dan bawa ke tapak pelupusan. Selain itu, tatacara operasi piawai (SOP) jelas perlu apabila berlaku bencana. SOP jumlah pekerja, skop tugasan termasuk kutipan sampah harian perlu ada. Jika SOP jelas, Kerajaan Negeri pada masa depan boleh mengharapkan KDEBWM jika ada banjir sebegini. Pelan induk dalam masa terdekat akan di-
umumkan termasuk perancangan lebih strategik jika berlaku bencana.

Apakah rancangan pengurusan sisa pepejal jangka panjang?

Selangor ada tempat pelupusan sampah di Jeram, Kuala Selangor, Tanjung 12 (Kuala Langat) dan Bukit Tagar (Hulu Selangor) tetapi tidak boleh buang selama-lamanya di situ. Jadi, pengurusan sampah harus lebih lestari. Selangor sudah bergerak apabila Worldwide Landfills Sdn Bhd bekerjasama dengan KDEBWM membina pusat sampah kitar semula pertama negeri ini iaitu di Seksyen 17, Shah Alam. Mungkin akan dibina lagi di Klang, Puchong, Sepang, Selayang dan Ampang.

Setiap pusat akan proses 10 hingga 20 tan sampah. Sampah boleh kitar semula tidak perlu dibuang di pusat pelupusan melainkan ke lokasi berkenaan. Kena pupuk minda sampah bukan benda kotor, sebaliknya jadi duit jika diurus dengan betul. Undang-undang ketika ini tidak membudayakan amalan kitar semula. Semua pihak kena bersama jika mahu menjayakannya. Jika tiada rancangan untuk kitar semula sampah, masalah ini tidak selesai.

Pengarah Urusan KDEB Waste Management (KDEBWM) Ramli Mohd Tahir bersama seorang petugas melihat timbunan sisa pascabanjir di Taman Sri Muda, Seksyen 25, Shah Alam pada 5 Januari 2022. Foto ZAREEF MUZAMMIL/SELANGORKINI


Bagaimana rancangan KDEBWM bagi tahun ini?

Mandat KDEBWM adalah menguruskan sampah dari rumah dan kedai. Kita bukan sahaja bercakap mengenai 6.5 juta penduduk Selangor tetapi 10,000 hingga ke 15,000 kilang yang beroperasi. Ada berjuta-juta produk. Ada produk yang dianggap tidak jadi dan perlu dilupus. Ia dalam pelbagai bentuk, cecair dan macam-macam. Sistem pengurusan sampah ini diuruskan mereka sendiri. Justeru untuk 2022, KDEBWM bercadang untuk menguruskan sampah kilang-kilang ini.

Sudah dua PBT yang kita uruskan iaitu Majlis Perbandaran Kuala Langat melibatkan 300 kilang dan Majlis Perbandaran Kuala Selangor. Saya harap dapat uruskan PBT lain pula. Kenapa kita hendak uruskan? Untuk elak masalah pembuangan sampah haram. Kos pengurusan sampah kilang agak tinggi. Kita bimbang adanya individu tidak bertanggungjawab.

Kita juga merancang menambah pusat kitar semula, mungkin tambah lima lagi. Tahun depan, kita rancang ada 12 pusat kitar semula. Seterusnya, penjanaan tenaga daripada sampah. Kita buat kajian dan mungkin ada pengumuman dalam masa terdekat. Hasrat kita, membangunkan loji lestari yang boleh menghasilkan tenaga daripada sampah. Sekarang dalam peringkat untuk mendapatkan kelulusan beberapa agensi.


Apakah bentuk kerjasama penduduk yang diharapkan?

Kita belum jadi seperti Eropah dan Jepun. Kesedaran awam mengenai sampah sangat tinggi di sana tetapi kita tidak seperti itu. Masih bergantung kepada kerajaan, agensi atau pengendali seperti kami untuk menguruskannya. Jadi kenapa tidak pada 2022, kita sama-sama uruskan sampah dengan le-
bih baik. Hanya bermula di rumah, kita asingkan sampah kitar semula. Begitu juga di pejabat. Tetapi di pasar raya masih ramai sanggup bayar 20 sen dan guna beg plastik sedangkan boleh bawa beg sendiri. Jika prihatin alam sekitar, perkara sebegini perlu diperhalusi, perlu berubah demi masa depan dan alam sekitar lebih baik.