Categories
AGENDA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

Penjawat awam perlu sedia terima perubahan, elak tertinggal

SHAH ALAM, 24 JAN: Penjawat awam perlu bersedia menerima setiap perubahan yang berlaku bagi mengelak ketinggalan, kata Dato’ Menteri Besar.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata pencapaian diperoleh sepanjang berkhidmat dalam sektor awam akan menjadi sia-sia sekiranya gagal berbuat demikian.

“Kita berada dalam realiti dan dunia baharu, maka kita semua kena bersedia adaptasi (perubahan) kerana kalau tak akan tertinggal.

Penjawat awam, Nor Fadilah Jamaludin, 37

“Apa yang dilaksanakan sebelum ini juga hanya dianggap sejarah dan tak relevan kalau gagal terima perubahan,” katanya ketika menyampaikan amanat tahun baharu di Dewan Jubli Perak Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di sini hari ini.

Sementara itu, penjawat awam, Nor Fadilah Jamaludin, 37, mengakui perubahan penting dalam diri seorang kakitangan bagi meningkatkan prestasi kerja.

“Kalau tak buat perubahan mungkin kerja akan jadi lambat dan tak teratur. Jadi, saya bersedia terima dan buat perubahan untuk kemajuan kerjaya masa hadapan,” katanya.

Penjawat awam, Fatin Nabihah Abd Wahid, 28

Pembantu tadbir Fatin Nabihah Abd Wahid, 28, pula akan berusaha mengadaptasi perubahan dan budaya kerja meskipun baharu sebulan berkhidmat dalam sektor awam.

“Sekarang apa-apa boleh berlaku. Mahu atau tidak, kita kena bersedia dari semua aspek dan sahut cabaran untuk terima perubahan akan datang,” katanya.

Bagi pembantu tadbir Syamsyul Fikri Mustapha, 40, perubahan dilakukan bukan sahaja mampu menambah baik mutu kerja penjawat awam, malah meningkatkan nama baik pemegang taruh.

“Saya menyambut baik saranan Dato’ Menteri Besar bahawa penjawat awam perlu melalui anjakan paradigma dalam diri masing-masing supaya lebih maju dan berjaya,” katanya.

Penjawat awam, Syamsyul Fikri Mustapha, 40