Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Pertandingan ucapan kreatif Tahun Baharu Cina terbuka kepada semua kaum

SHAH ALAM, 30 JAN: Pertandingan ucapan kreatif  anjuran Kerajaan Selangor sempena Tahun Baharu Cina pada 1 Februari ini terbuka kepada semua kaum.

Pengerusi Jawatankuasa Khas Agama Buddha dan Tao Selangor Dato’ Teng Chang Khim berkata ucapan tidak dihadkan dalam bahasa Cina sahaja sebaliknya dipelbagaikan supaya semua masyarakat berpeluang sertainya.

“Pengacara program akan memaklumkan waktu penonton boleh menghantar ucapan, sebanyak tiga slot disediakan untuk memenangi angpau berjumlah RM10,000 keseluruhan,” katanya kepada SelangorKini.

Sambutan Tahun Baharu Cina tahun ini diteruskan secara dalam talian selepas dilaksanakan tahun lalu susulan penularan Covid-19 yang belum reda.

Program selama sejam itu disiarkan di Facebook rasmi Chang Khim dan Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari pada 1 Februari bermula 9 malam.

Siaran secara langsung itu turut menampilkan 55 artis tempatan membuat persembahan antaranya nyanyian, persembahan gendang Cina, tarian singa serta ucapan ringkas daripada Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.