Categories
AGENDA JENAYAH

Polis: Remaja curi tabung masjid mahu beli dadah, bukan ubat datuk

SHAH ALAM, 14 JAN: Alasan seorang lelaki yang cuba mencuri wang tabung masjid kononnya hendak membeli ubat untuk datuknya adalah tidak benar, dedah ketua polis Sungai Buloh.

Superintendan Shafa’aton Abu Bakar berkata sebaliknya, siasatan awal mendapati remaja berusia 19 tahun itu bertindak demikian untuk mendapatkan bekalan dadah, lapor Berita Harian.

“Siasatan awal mendapati lelaki itu mencuri untuk mendapatkan dadah, bukan untuk beli ubat datuknya seperti tular di media sosial. Remaja itu didapati terbabit kes dadah sejak setahun lalu,” katanya.

Remaja itu tular di media sosial selepas dimandikan seperti ‘jenazah’ kerana cuba mencuri duit tabung itu dipercayai terbabit kegiatan dadah sejak setahun lalu.

Semalam, Majistret Nik Mohd Fadli Nik Azlan menjatuhkan hukuman penjara 10 hari dan denda RM4,000 terhadap Daniel Iskandar selepas mengaku bersalah cuba mencuri tabung Masjid Al Islahiah dekat Kuang, Rawang pada jam 11.58 malam, Sabtu lalu.

Sebelum itu, peguam yang mewakili Daniel memohon hukuman berbentuk pengajaran dengan alasan ini adalah kesalahan kali pertama anak guamnya serta dia sudah insaf dan sudah memohon maaf kepada mahkamah dan pihak masjid.