Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Sedia sistem amaran cekap, didik masyarakat hadapi bencana

SHAH ALAM, 21 JAN: Banjir besar melanda negeri ini pada 18 Disember tahun lalu harus dijadikan iktibar untuk mewujudkan sistem amaran lebih cekap selain kesedaran masyarakat berdepan bencana.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Bandar Baru Klang berkata tindakan menyalahkan pihak tertentu tidak harus berlaku kerana banjir dihadapi di luar jangka dan melebihi kemampuan pengurusan bencana Selangor.

Menurut Dato’ Teng Chang Khim, fokus harus diberikan untuk mengatasi masalah seperti ketiadaan sistem amaran mampu memberi maklumat dengan pantas supaya mangsa dapat bertindak.

“Ramalan cuaca harus memberitahu kemungkinan keadaan dan kerosakan supaya kod amaran nengikut warna dapat dikeluarkan untuk penduduk berpindah dengan segera, bukannya bila banjir sudah melanda.

“Kita tiada sistem sebaran maklumat kepada telefon pengguna di seluruh negara, apabila ini berlaku ada mangsa enggan keluar,” katanya ditemui Media Selangor di sini hari ini.

Chang Khim mengulas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di mesyuarat khas Dewan Rakyat semalam yang mendakwa amaran hujan lebat berterusan tidak diendahkan sesetengah pihak terlibat secara langsung dalam pengurusan bencana di Selangor hingga perlu campur tangan kerajaan persekutuan.

EXCO Perdagangan dan Perindustrian merangkap Ahli Dewan Negeri Bandar Baru Klang Dato’ Teng Chang Khim ketika ditemu bual di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam pada 21 Januari 2022. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

Beliau yang juga EXCO pelaburan dan perdagangan menyifatkan kenyataan Ismail Sabri itu berunsur politik dan tidak matang sambil mencadangkan program kesedaran berdepan bencana diperhebatkan supaya orang ramai dapat bertindak segera sekiranya kejadian sama berulang pada masa depan.

Hujan lebat luar biasa antara 17 hingga 19 Disember lalu, lebih dua kali ganda taburan tertinggi sebelum ini iaitu kira-kira 180 milimeter, mengakibat banyak lokasi di negeri ini ditenggelami air.

Pada 21 Disember, Kerajaan Negeri mengumumkan dana RM100 juta bagi permulaan program Selangor Bangkit susulan insiden banjir.

Selain pemulihan infrastruktur, peruntukan itu meliputi bantuan RM10,000 kepada keluarga mangsa banjir yang terkorban dan RM1,000 kepada ketua isi rumah bagi membaik pulih semula kediaman.