Categories
BUDAYA RENCANA

Teringin nasi daun pisang? Tujuh restoran ini patut anda kunjungi

Oleh Tourism Selangor

Nasi daun pisang sering menjadi pilihan makan tengahari yang menyelerakan untuk seisi keluarga.

Tahukah anda? Menu nasi daun pisang ini sebenarnya berasal dari India Selatan, di Negeri Tamil Nadu, Kerala. Hidangan nasi daun pisang ini diperkenalkan di Malaysia semasa zaman penjajahan British dahulu. Makanan ini sangat terkenal dalam kalangan rakyat Malaysia terutamanya pada waktu tengahari kerana ia merangkumi satu set makanan yang lengkap dan lazat.

Tourism Selangor menyenaraikan lokasi di sekitar negeri ini bagi anda mendapatkan sajian nasi daun pisang yang enak dan lazat.

1. Yap Kee Banana Leaf, Klang

Yap Kee Banana Leaf. Foto Tourism Selangor

Yak Kee Banana Leaf adalah satu restoran yang menawarkan sajian nasi daun pisang. Ia sangat terkenal dalam kalangan pelancong mahupun penduduk tempatan. Menu yang wajib anda cuba di restoran ini adalah ayam goreng berempah, ikan goreng, kari ayam, kari ikan, kari kambing dan lebih enak lagi jika anda makan bersama papadom dan sayur kubis. Selain itu, minuman yang harus anda cuba pula adalah jus ambra, yang memberikan gandingan yang mantap.

2. Kanna Curry House, Petaling Jaya

Kanna Curry House. Foto Tourism Selangor

Sekiranya anda berada di Seksyen 17, Petaling Jaya, anda wajib untuk mencuba hidangan nasi daun pisang yang sangat menyelerakan di Kanna Curry House. Restoran ini menawarkan menu ini sejak 1976 lagi. Seperti restoran lain, anda boleh menikmati nasi daun pisang dengan pelbagai lauk sampingan termasuk sotong goreng, kari ikan dan pelbagai lagi.

3. Restoran Sri Nirwana Maju, Subang Jaya

Restoran Sri Nirwana Maju. Foto Tourism Selangor

Restoran ini berkemungkinan akan menjadi kegemaran anda dan rakan-rakan. Restoran Sri Nirwana Maju yang terletak di USJ 9, Subang Jaya ini menyajikan hidangan nasi daun pisang yang unik.

Ianya turut menghidangkan pilihan lauk seperti peria goreng yang cukup rangup. Selain itu, restoran ini turut menghidangkan menu seperti mi goreng, nasi goreng dan banyak lagi.

4. Laxmi’z Kitchen, Rawang

Laxmi’z Kitchen. Foto Tourism Selangor

Terletak di Rawang, Laxmi’z Kitchen menghidangkan juadah nasi daun pisang yang lazat untuk para pelanggannya. Anda peminat ketam? Jika ya, di sini lah tempatnya untuk anda menikmati menu ketam masala yang enak. Pastikan anda singgah ke restoran ini sekiranya anda berada di Rawang.

5. Acha Curry House, Petaling Jaya

Acha Curry House. Foto Tourism Selangor

Acha Curry House merupakan sebuah restoran yang menawarkan menu nasi daun pisang yang lazat di kawasan Petaling Jaya. Restoran ini menyajikan pelbagai jenis masakan kari yang terdiri daripada kari ayam, kari ikan masin, kari ikan dan kari ketam. Bukan itu sahaja, pelbagai jenis sayur turut dihidangkan antaranya labu puree, acar timun, sayur taugeh dan banyak lagi. Jangan lepaskan peluang untuk mencuba nasi daun pisang di sini.

6. Matahariis Banana Leaf, Seri Kembangan

Matahariis Banana Leaf. Foto Tourism Selangor

Terkenal sejak 2004, Matahariis Banana Leaf yang terletak di Seri Kembangan ini sangat terkenal dalam kalangan penduduk tempatan. Hidangan nasi daun pisang dihidangkan dengan nasi putih atau nasi kuning, lauk-pauk dan sayur-sayuran yang sangat menyelerakan. Di samping hidangan nasi daun pisang, anda juga boleh mencuba menu thosai yang juga terkenal di restoran ini.

7. Macha & Co, The Curve

Macha & Co. Foto Tourism Selangor

Restoran yang dilengkapi dengan kemudahan penghawa dingin ini menjadi satu tarikan kepada pelanggan. Restoran yang selesa ini turut menyajikan hidangan nasi daun pisang yang lazat. Resepi yang digunakan adalah resipi turun-temurun untuk beberapa generasi, dan bagi mereka yang ingin menjaga berat badan, Macha & Co juga menyediakan nasi beras perang yang tentunya mengandungi lebih banyak khasiat.

Pasti hidangan nasi daun pisang ini membuat anda terliur, bukan? Tunggu apa lagi? Ajak kawan-kawan atau keluarga anda untuk Pusing Selangor Dulu bagi menikmati hidangan yang cukup lazat dan mengenyangkan ini di restoran yang tersenarai di atas.

Ketahuilah nasi daun pisang ini adalah antara hidangan yang sangat terkenal dalam kalangan rakyat Malaysia tidak kira umur dan bangsa.

Namun, adalah diingatkan kepada para pelanggan untuk sentiasa mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) untuk fasa empat Pelan Pemulihan Negara yang ditetapkan Majlis Keselamatan Negara seperti memastikan penjarakan sosial, memakai pelitup muka setiap masa di tempat awam dan sesak, serta menggunakan cecair pembasmi kuman secara kerap.