Categories
AGENDA NASIONAL

Bantuan banjir: Ringan beban beli peralatan rumah

KLANG, 24 FEB: Penerima Bantuan Selangor Bangkit (BSB) menganggap sumbangan dari Kerajaan Negeri itu mampu meringankan beban kewangan mereka untuk membeli perkakasan rumah yang musnah akibat banjir Disember lalu.

Justeru, seorang mangsa banjir di Klang Chen Fook Chai, 51, segera meminta pelepasan daripada majikan selepas dimaklumkan Pejabat Daerah dan Tanah (PDT) Klang mengenai tarikh dan masa bagi menerima bantuan itu.

Beliau amat gembira apabila menerima panggilan dari PDT Klang selepas menunggu hampir dua bulan dan memaklumkan menghantar permohonan kepada ketua kampung akhir Disember lepas.

“Saya menghubungi majikan untuk memohon pelepasan kerja supaya dapat hadir mengambil sumbangan RM1,000 di Dewan Serbaguna di sini.

“Saya enggan terlepas tarikh dan masa yang ditetapkan kerana ia amat diperlukan ketika ini.

“Kalau ikutkan banyak benda yang saya mahu beli, terutama peti ais kerana yang ada sekarang milik kawan saya. Jadi, selepas ini saya boleh pulangkan semula kepadanya,” katanya ditemui semalam.

Bagi Mazlan Mohammad Jais, 62, walaupun terpaksa menunggu lama, beliau memahami pegawai terbabit perlu teliti sebelum menyerahkan bantuan kepada penerima.

Bapa lima anak itu berkata, dia sekeluarga mahu menggunakan wang berkenaan untuk membeli almari pakaian dan kasut baharu.

“Saya buat permohonan seminggu selepas banjir, Alhamdulillah hari ini (semalam) dapat bantuan. Tempoh menunggu tidaklah terlalu lama kerana mereka (pegawai) perlu tapis satu per satu borang pemohon.

“Jadi, tiada masalah bagi saya kerana yang penting bantuan sampai selain berterima kasih kepada pegawai kerana membantu kelancaran agihan,” katanya.