Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Aplikasi semak status produk bakal dilancar sebelum persidangan antarabangsa halal

SHAH ALAM, 1 FEB: Kerajaan Negeri menjangka aplikasi halal bagi memudahkan pengguna menyemak status sesuatu produk secara dalam talian akan dilancarkan sebelum Mac ini.

EXCO Industri Halal Mohd Zawawi Ahmad Mughni aplikasi itu akan disiapkan sebelum bermulanya Persidangan Antarabangsa Halal Selangor (Selhac) pada bulan tersebut.

“Ketika ini kita sedang berunding dengan pihak kejuruteraan. Insya-Allah ia akan mula dilancarkan sebelum Mac…sebelum bermulanya Selhac,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita pada sesi ‘walkabout’ Ops Pematuhan SHMMP Tahun Baharu Cina bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Selangor di Pasaraya NSK Trade City BMC Mall di sini semalam.

EXCO Agama Islam, Hal Ehwal Pengguna dan Industri Halal Mohd Zawawi Ahmad Mughni bercakap kepada media selepas menyertai Ops pematuhan harga musim perayaan di NSK Trade City BMC Mall Mahkota Cheras, Kajang pada 31 Januari 2022. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI

Pada Disember tahun lalu, Mohd Zawawi mengumumkan Kerajaan Negeri bakal melancarkan aplikasi halal yang mesra pengguna bagi membolehkan mereka menyemak bahan sesuatu produk.

Tidak hanya memfokuskan kepada aspek halal dalam makanan sebaliknya ia turut memberi tumpuan semua produk antaranya farmaseutikal, dandanan diri dan kosmetik.

Pada 26 November ketika membentangkan Belanjawan #Selangor2022, Dato’ Menteri Besar mengumumkan peruntukan sebanyak RM2 juta untuk Hab Halal Selangor di Pulau Indah, Klang bagi meneruskan kelangsungan dan kecemerlangan industri halal negeri ini.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata dana kepada taman perindustrian halal pertama di Malaysia seluas 700 ekar itu bagi memenuhi akreditasi kualiti di peringkat tempatan dan antarabangsa.