Categories
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Badminton Asia: Hari pertama kejohanan jalan lancar, ikut SOP ketat

SHAH ALAM, 15 FEB: Hari pertama Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2022 di Pusat Konvensyen Setia City dekat sini berjalan lancar mengikut tatacara operasi piawai (SOP) ketat.

EXCO Sukan Mohd Khairuddin Othman berkata kehadiran penonton menggalakkan selain menjangka lebih ramai pada hari berikutnya.

Beliau memaklumkan kira-kira 200 tiket percuma ditempah secara dalam talian sehari sebelum kejohanan berlangsung, sekali gus membuktikan rakyat Selangor menanti penganjuran itu.

EXCO Sukan Mohd Khairuddin Othman. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI

“Perjalanan kejohanan sangat memuaskan walaupun dalam keadaan mengawal SOP. Malah, cara kita anjurkan acara ini juga mencapai piawaian dunia,” katanya kepada Selangorkini.

Pada masa sama, Mohd Khairuddin meminta Konfederasi Badminton Asia (BAC) mempertimbangkan permohonan supaya lebih ramai penonton dibenarkan masuk menyaksikan kejohanan tersebut.

“Kapasiti tempat ini mampu memuatkan sehingga 1,500 orang tetapi KKM (Kementerian Kesihatan Malaysi) dan BAC hanya benarkan beberapa peratus sahaja masuk. Jadi, kita akan kaji perkara ini.

“Diharap pada hari seterusnya mereka pertimbangkan permohonan ini. Buat masa ini, kita minta penonton bersabar kerana susunan kejohanan adalah di peringkat asia dan luar daripada kuasa penganjur,” katanya.

Buat julung kalinya, Selangor menjadi tuan rumah BATC 2022 dari 15 hingga 20 Februari yang diselaraskan Majlis Sukan Negeri Selangor dengan kerjasama Badminton Asia dan Persatuan Badminton Malaysia (BAM)