Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Bantuan bah RM1,000 ringan beban mangsa ganti perkakas rumah rosak

KLANG, 24 FEB: Seorang warga emas berhasrat menggunakan bantuan RM1,000 untuk membeli katil baharu selepas hampir dua bulan tidur di lantai beralaskan tilam lusuh.

Kamariah Abdul Wahid. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

Kamariah Abdul Wahid, 60, berkata Bantuan Selangor Bangkit (BSB) yang diperoleh sedikit sebanyak menampung kos pembelian tanpa perlu membelanjakan wang sendiri.

“Walaupun perlu menunggu sedikit masa, tetapi saya bersyukur kerana akhirnya dapat bantuan. Sekurang-kurangnya wang ini boleh digunakan untuk ganti perabot yang rosak terutama katil dan tilam.

“Sejak kejadian banjir Disember tahun lepas, saya dan keluarga hanya tidur atas tilam buruk. Kadang-kadang kasihan melihat tiga anak saya tidur dalam keadaan tidak selesa,” kata ibu tiga anak yang menetap di Taman Cempaka Sari Fasa Tiga di sini.

Kamariah antara 2,500 mangsa banjir di Klang yang menerima bantuan berkenaan di Dewan Serbaguna Pejabat Tanah dan Daerah Klang dekat sini semalam.

Zaiton Hassan. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

Sementara itu, Zaiton Hassan, 62, turut mahu membelanjakan sumbangan tersebut untuk membeli katil baharu dan peralatan elektrik yang rosak akibat ditenggelami banjir.

“Alhamdulillah, sangat senang hati boleh ganti barang musnah melalui sumbangan ini. Di rumah ketika ini hanya ada satu katil terpakai yang dibeli oleh anak saya tetapi tidak muat kerana saya memiliki enam anak tinggal serumah.

“Saya berterima kasih kepada ketua kampung kerana membantu membuat permohonan sehingga berjaya mendapat bantuan hari ini. Tidak lupa juga pihak terlibat yang sudi menghulurkan sumbangan lain sepanjang tempoh menunggu bantuan ini.

Durairaj Manoharan. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

Bagi Durairaj Manoharan, 43, berkata impian untuk membeli perkakas elektrik yang hanyut dibawa arus banjir tidak akan kesampaian tanpa bantuan tersebut.

Menurut bapa empat anak yang tinggal di Kapar, pendapatan bulanan sebagai pekerja kilang tidak cukup untuk membeli sendiri kelengkapan tersebut berikutan harga semakin mahal.

“Buat masa ini saya guna apa yang ada sahaja, jadi dengan bantuan ini saya boleh ganti kelengkapan baharu secepat mungkin.

“Kalau harapkan gaji sendiri tentu tidak mampu, sekurang-kurangnya bantuan RM1,000 ini dapat meringankan beban kami sekeluarga,: katanya.