Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Dos penggalak bantu cegah gejala teruk, turunkan kes ICU 90 peratus

SHAH ALAM, 17 FEB: Pengambilan vaksin dan dos penggalak berkesan untuk melindungi individu daripada jangkitan Covid-19 yang lebih teruk, kata menteri kesihatan.

Ia terbukti apabila bilangan pesakit di unit rawatan rapi (ICU) dan kes kematian menurun antara 80 hingga 90 peratus berbanding Ogos tahun lalu, jelas Khairy Jamaluddin.

“Justeru, masyarakat diminta mengambil dos penggalak, bukan jaminan untuk tidak dijangkiti tetapi ia membantu mencegah gejala serius akibat jangkitan Covid-19,” katanya dalam sidang media hari ini.

Beliau berkata sebanyak 24 kes atau 24.7 peratus dalam kategori 3, 4 dan 5 (gejala serius) yang dilaporkan semalam tidak divaksinasi atau belum lengkap suntikan.

Manakala 51 kes atau 52.8 peratus lengkap dua dos tetapi belum menerima suntikan penggalak, namun berisiko kerana tahap imuniti terhadap Covid-19 menurun.

Khairy berkata kenaikan kes ketika ini turut dialami negara lain susulan penularan varian Omicron yang lebih pantas selain peningkatan pergerakan penduduk dalam kegiatan sosial dan ekonomi.

“Bagaimanapun, Kementerian Kesihatan Malaysia ingin memberi jaminan bahawa kami membuat persiapan rapi bagi menghadapi sebarang kemungkinan yang datang bersama gelombang Omicron ini,” katanya.