Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Ikon Agro: Peserta guna teknologi pertanian, seiring agenda Negeri Pintar

SHAH ALAM, 8 FEB: Dato’ Menteri Besar gembira serta berpuas hati dengan penyertaan peserta Ikon Agro Selangor 2021 yang menitikberatkan teknologi dalam pertanian.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata kesungguhan peserta program tersebut selaras dengan cita-cita menjadikan Selangor sebagai Negeri Pintar.

“Setiap tahun kita mengenal pasti siapakah petani-petani yang boleh dicalonkan dan yang amat menggembirakan pertanian pintar sudah menjadi salah satu kriteria dalam kalangan peserta.

“Penglibatan teknologi pintar dalam kalangan peserta amat jelas yang bukan sahaja meningkatkan hasil tanaman tetapi juga selaras dengan cita-cita menjadikan Selangor sebagai Negeri Pintar,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyampaikan hadiah kepada pemenang Ikon Agro Selangor 2021 di Dewan Orkid Bangunan Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) di sini malam tadi.

Amirudin berkata ikon yang terpilih berperanan menjadi duta kecil untuk sektor pertanian di negeri ini selain membimbing usahawan tani yang baharu berkecimpung dalam pertanian.

“Mereka harus mendidik semula di kalangan petani-petani baru yang lain supaya teknologi pintar ini menjadi salah satu kaedah terbaik pertanian di Selangor,” katanya.

Tiga pengusaha pertanian mengungguli saingan akhir untuk dinobatkan sebagai Ikon Agro Selangor 2021.

Tiga Ikon Agro Selangor itu ialah penguasaha ternakan udang bara, Siti Nurul Aishah Zakariah; pengusaha tanaman buah naga, Sam Chia dan pengusaha cendawan, Peggy Cheng.

Mereka menerima hadiah wang tunai dan bantuan input agro bernilai RM10,000 serta trofi yang disampaikan Dato’ Menteri Besar.