Categories
BERITA UTAMA PENDAPAT RENCANA

Ingin berkarya? Tonjolkan kreativiti di lima pusat seni di Selangor

OLEH TOURISM SELANGOR

SHAH ALAM, 12 FEB: Tahukah anda, penyertaan dalam bengkel atau kelas seni merupakan satu cara yang efektif untuk menerapkan sikap fokus dan menjadi lebih kreatif tanpa mengira umur?

Pembentukan minda yang kreatif juga penting untuk perkembangan saraf otak yang lebih optimum bermula dari peringkat kanak-kanak. Tourism Selangor berkongsikan lima pusat seni untuk berkarya.

1. Clay Expression, USJ 1

Terdiri daripada tenaga pengajar berpengalaman dalam seni tanah liat untuk membantu pelajar menerokai nilai seni yang subjektif dan dimaterialisasikan kepada sebuah objek.

Jangan risau, teknik pembuatan juga akan diajar supaya pelajar lebih mudah untuk membentuk sesuatu okjek yang ingin dihasilkan. Harga kelas ditawarkan bermula dari RM 250 seorang untuk dua jam setengah dan anda boleh membawa pulang hasil tangan sendiri.

2. Sewing World Gallery, Subang Jaya

Mula ditubuhkan pada 1989, organisasi ini menjalankan ratusan bengkel atau kelas jahitan dengan tujuan memelihara dan mewarisi seni jahitan dalam perkembangan fesyen masa kini.

Antara kelas yang ditawarkan ialah Colorful Patchwork Blanket Online Workshop dan Boxy Pouch Online Workshop dengan harga dari RM175 khusus buat mereka yang ingin belajar menjahit.

3. The Artsy Craftsy, Shah Alam

Tentunya daya kreativiti seseorang boleh diasah menerusi pendedahan dalam dunia seni dan penyertaan dalam kelas dan bengkel seni kreatif.

Hanya dengan RM 100, anda boleh sertai kelas yang ditawarkan di sini selain mengasah kreativiti dalam penghasilan seni lukisan dengan lebih mendalam.

4. Craft No 7, Petaling Jaya

Menyediakan tenaga pengajar yang berpengalaman dalam bidang kesenian, Craft No 7 yang terletak di Petaling Jaya menawarkan pelbagai bengkel yang bersesesuaian untuk semua peringkat.

Jadi, jangan risau sekiranya anda adalah seorang ‘beginner’ kerana di sini tempat yang tepat untuk mengasah bakat seni. Bermula dari harga RM180, antara bengkel yang boleh disertai ialah penghasilan
lilin, lulur badan dan corak bunga atas tanah liat.

5. A Space to ___, Damansara

Antara organisasi yang menawarkan bengkel dan kelas seni yang pelbagai, bermula dari seni lukisan sehingga teknik penjilidan buku jepun moden, bengkel bru kombucha dan mengait Amigurumi.

Anda boleh layari laman web A Space to ___ untuk ketahui lebih banyak tentang bengkel yang ditawarkan. Kos bengkel juga amat berpatutan, bermula dari RM130.

 

Di sebalik keterujaan menyertai kelas dan bengkel seni dinyatakan, anda diingatkan untuk sentiasa
mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) ketika melakukan aktiviti.

Layari media sosial Tourism Selangor di Instagram, Facebook, Twitter dan TikTok serta laman web www.selangor.travel untuk mendapatkan inspirasi dalam merancang kunjungan ke Selangor. #PusingSelangorDulu