Categories
PBT SELANGOR

Johary Anuar angkat sumpah Datuk Bandar Subang Jaya

SHAH ALAM, 9 FEB: Dato’ Johary Anuar mengangkat sumpah sebagai Datuk Bandar Subang Jaya disempurnakan di ibu pejabat Majlis Bandaraya Subang Jaya (MBSJ) semalam.

Pelantikan Johary, 48, berkuat kuasa 3 Februari menggantikan Noraini Roslan yang kini menjawat Yang Dipertua Majlis Perbandaran Klang.

Johary berkelulusan Ijazah Sarjana Pengurusan Bandar Universiti Teknikal Berlin, German; Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Operasi Universiti Teknologi Mara (UiTM); Diploma Pengajian Perniagaan UiTM dan Diploma Pengurusan Awam Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN)adalah pegawai daerah dan tanah Petaling sejak 2020.

Johary adalah individu kedua dilantik menyandang jawatan Datuk Bandar Subang Jaya dan mempunyai pengalaman selama 22 tahun dalam perkhidmatan awam.

Beliau pernah bertugas sebagai penolong pengarah Institut Tadbiran Awam Negara (Intan) Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) pada 2000, diikuti ketua penolong pengarah seksyen maklumat tanah, Jabatan Ketua Pengarah Tanah dan Galian Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar pada 2007 serta pengurus kanan sumber manusia Lembaga Tabung Haji pada 2009.

Sebelum itu, Johary menyandang jawatan sebagai ketua penolong pengarah JPA pada 2010, timbalan pengarah Pejabat Kerajaan Negeri Selangor pada 2012, setiausaha Majlis Bandaraya Petaling Jaya pada 2015 dan jawatan terakhir sebagai Pegawai Daerah Pejabat Daerah dan Tanah Petaling pada 2020.