Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

MBI meterai perjanjian pembangunan e-dompet, bakal dilancar tiga bulan lagi

SHAH ALAM, 14 FEB: Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) atau MBI hari ini memeterai perjanjian pelaburan bagi pembangunan e-dompet.

Perjanjian tersebut dijalin bersama Syarikat Wavpay dengan majlis menandatanganinya melibatkan Pengasas Kumpulannya Tan Chun Aik serta EXCO Perdagangan dan Perindustrian Dato’ Teng Chang Khim.

Chang Kim yang juga pengerusi Selangor E-Wallet Sdn Bhd berkata usaha sama ini bertujuan memperkenal aplikasi yang menghubungkan semua inisiatif kewangan dari segi perkhidmatan dan sosial.

Katanya, jika perancangan berjalan baik ia akan dilancar dengan pengumuman nama e-dompet itu dalam tempoh tiga bulan lagi.

“Ia selaras dengan hasrat Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari dalam mewujudkan komuniti tanpa tunai di Selangor.

EXCO Perdagangan dan Perindustrian Dato’ Teng Chang Khim bercakap kepada media selepas majlis menandatangani Perjanjian Pelaburan Bagi Pembangunan Agenda Cashless dan E-Servis Selangor di Pejabat Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) atau MBI, Shah Alam pada 14 Februari 2022. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

“Program dilaksana ini akan dibentuk antara Kerajaan Negeri dengan syarikat e-dompet sedia ada yang lengkap dengan lesen pinjaman wang dikeluarkan Bank Negara serta Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT),” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas pementeraian perjanjian berkenaan.

Turut hadir, Ketua Pegawai Eksekutif MBI Norita Mohd Sidek.

Pada Belanjawan 2022 yang dibentang November tahun lalu, Amirudin berkata Selangor akan melancarkan perkhidmatan e-dompet bagi mewujudkan komuniti nirtunai (tanpa tunai).

Menurutnya, Selangor e-Wallet Sdn Bhd ditubuhkan untuk menjalankan usahasama dengan syarikat e-dompet sedia ada.