Categories
PBT SELANGOR

MBPJ promosi Petaling Jaya sebagai kota seni pada sambutan Tahun Baharu Cina

Persembahan kebudayaan oleh kakitangan MBPJ. Foto MBPJ

SHAH ALAM, 15 FEB: Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) semalam menganjurkan sambutan Tahun Baharu Cina bertujuan mengeratkan hubungannya dengan masyarakat setempat.

Jurucakap unit komunikasi korporatnya berkata majlis sambutan tahunan yang berlangsung di Dataran Boulevard Seksyen 52, Petaling Jaya itu dihadiri Datuk Bandar Petaling Jaya Mohamad Azhan Md. Amir.

“Pada sambutan Tahun Baharu Cina kali ini, kami menampilkan persembahan kebudayaan pelbagai kaum di negeri ini, selain kaum Cina dalam usaha mempromosikan Petaling Jaya sebagai kota seni di Selangor.

“Secara tidak langsung ia dapat mengeratkan perpaduan kaum dan memupuk sifat persaudaraan dalam kalangan masyarakat setempat,” kata pihak berkuasa tempatan itu dalam kenyataan semalam.

Majlis yang disertai penduduk dan peniaga sekitar kawasan berkenaan turut dimeriahkan dengan persembahan tarian singa, tarian tradisional, selain pengagihan buah limau kepada pengunjung serta premis perniagaan di sekitar Seksyen 52 sebagai simbolik kemakmuran dan kekayaan.

Terdahulu, katanya, pada 28 Januari lalu bersempena dengan sambutan Tahun Baharu Cina, MBPJ menyumbang wang tunai RM250 kepada 50 keluarga berpendapatan bawah RM2,000 sebulan bagi meringankan beban mereka untuk menyambut perayaan itu.