Categories
AGENDA NASIONAL

Menteri jangka kes Covid-19 naik, minta rakyat tidak panik

SHAH ALAM, 3 FEB: Kes harian Covid-19 dalam negara dijangka naik mendadak dalam tempoh singkat berikutan penularan varian Omicron, kata menteri kesihatan.

Situasi sama turut dialami negara lain susulan kebolehjangkitan tinggi varian itu dan akan terus dipantau Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), jelas Khairy Jamaluddin.

“Tetapi kita jangan panik kerana sudah berada di tahap masyarakat terima hakikat Malaysia perlu hidup dengan Covid-19 dan liputan vaksin antara tertinggi di dunia,” katanya seperti dilapor Berita Harian.

Beliau berkata KKM sedang membuat perolehan bagi mendapatkan ubat antiviral Paxlovid untuk kegunaan golongan berisiko, rentan dan komorbiditi di negara ini.

Khairy menambah pengurusan wabak dan pesakit Covid-19 merekod perkembangan positif dalam tempoh singkat apabila kebanyakan penghidap virus itu ditempatkan di rumah bagi pengasingan.

“Ini suatu pencapaian memberangsangkan dan dengan Paxlovid, kita akan dapat terus kurangkan bebanan dalam sektor perkhidmatan kesihatan awam,” katanya.

Berdasarkan perangkaan KKM, kes harian Covid-19 sekitar 4,000 hingga 5,000, namun kebanyakan pesakit dalam kategori satu dan dua.