Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

Permohonan bantuan kembang niaga usahawan Selangor mudah lulus

KLANG, 10 FEB: Seorang peniaga nasi beriani tidak menyangka permohonan bantuan pertamanya kepada Kerajaan Selangor mudah diluluskan.

S Ramesh, 56 berkata lebih mengejutkan bukan satu permohonan sebaliknya dua permohonan diluluskan iaitu program Pembangunan Usahawan India Selangor (Sitham) dan pinjaman Yayasan Hijrah Selangor (Hijrah).

Katanya dia dan isteri, G Indira, 50 mula menjalankan perniagaan itu pada Februari 2021 dan permohohan dibuat beberapa bulan kemudian sebelum Disember lalu dimaklumkan ia diluluskan.

EXCO Perumahan, Kesejahteraan Bandar Dan Pembangunan Usahawan, Rodziah Ismail menyerahkan geran peralatan kepada penerima ketika program Pembangunan Usahawan India Selangor (SITHAM) di Taman Desa Utama, Klang pada 9 Februari 2022. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

“Saya mula mohon geran peralatan menerusi Sitham kemudian mereka beri cadangan buat pinjaman untuk kendera saji dan tidak sangka dapat kedua-duanya.

“Saya benar-benar bersyukur kerana ini memberi kemudahan kepada kami suami isteri untuk berniaga dengan lebih baik,” katanya ketika ditemui SelangorKini, semalam.

Beliau berkata demikian selepas menerima geran peralatan bernilai lebih RM9,000 dan kendera saji dari EXCO Pembangunan Usahawan, Rodziah Ismail di Bukit Tinggi di sini.

Sitham dilancarkan pada September 2019 memfokuskan usahawan India yang komited memajukan perniagaan dengan diberi bimbingan, geran dan peralatan perniagaan.

Empat program keusahawanan ditawarkan iaitu latihan pembangunan usahawan, kursus kemahiran dan pembuatan, program bimbingan perniagaan (Grow) serta program bantuan peralatan perniagaan (Geran).