Categories
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Selangor teliti bantuan kepada petani, penternak terjejas bah

SHAH ALAM, 1 FEB: Kerajaan Negeri akan meneliti bentuk bantuan sesuai diberikan kepada petani dan penternak yang terjejas banjir pada Disember tahun lalu.

EXCO pemodenan pertanian dan industri asas tani berkata jenis kerosakan akan dinilai bagi memastikan golongan terbabit dapat mengusahakan kembali tanaman dan ternakan mereka.

Bagaimanapun, Ir Izham Hashim menjelaskan setakat ini pihaknya belum menerima sebarang permohonan bantuan daripada pihak berkaitan.

“Memang ada (petani dan penternak terjejas banjir), namun kita perlu menunggu aduan rasmi daripada agensi atau jabatan bertanggungjawab.

“Rasanya selepas Tahun Baharu Cina nanti baru ada (permohonan). (Jika ada) kita akan tengok jenis kerosakan mereka alami,” katanya ketika dihubungi Selangorkini.

Pada 9 Jun tahun lepas, petani dan penternak negeri ini yang terkesan susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dibantu dengan peruntukan lebih RM13 juta.

Inisiatif sebahagian daripada Pakej Kita Selangor 2.0 merangkumi RM10 juta untuk program jaminan bekalan makanan, program Agro Prihatin (RM1.5 juta) dan program peningkatan hasil (RM1.93 juta).

Hujan lebat luar biasa antara 17 hingga 19 Disember lalu, lebih dua kali ganda taburan tertinggi sebelum ini iaitu kira-kira 180 milimeter, mengakibat banyak lokasi di negeri ini ditenggelami air.