Categories
AGENDA SUKANKINI

Skuad wanita ke separuh akhir lepas benam India 3-2

SHAH ALAM, 16 FEB: Skuad wanita negara meneruskan saingan kedua peringkat kumpulan Y dengan cemerlang apabila membenam India 3-2 pada Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2022 sebentar tadi.

Kemenangan itu sekali gus meletakkan Malaysia sebagai juara kumpulan dan layak ke separuh akhir.

Sebelum itu, mata pertama negara hadir menerusi pemain perseorangan S Kisona yang menewaskan Aakarshi Kashyap 21-16, 18-21 dan 21-16 dalam aksi selama satu jam 12 minit.

Gandingan sementara Pearly Tan-Valeree Siow menyumbang mata kedua negara apabila mudah mengenepikan Kushi Gupta-Mehreen Riza 21-1, 21-6.

Bagaimanapun, hasrat Malaysia untuk memperoleh mata ketiga melalui perseorangan kedua Siti Nurshuhaini Azman gagal apabila tewas di tangan Ashmita Chaliha 11-21, 19-21.

Pemain beregu wanita negara Valeree Siow dan Pearly Tan beraksi ketika menentang pemain dari India Kushi Gupta dan Mehreen Riza pada Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2022 di Pusat Konvensyen Setia City, Shah Alam pada 16 Februari 2022. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

Sorakan penyokong di Pusat Konvensyen Setia City di sini membakar semangat beregu kedua Teoh Mei Xing-Anna Cheong untuk meraih mata ketiga apabila menumpaskan Arul Bala Radhakrishnan-Nilla Valluvan 21-10, 21-12.

Myisha Mohd Khairul yang turun selaku perseorangan ketiga pula tewas di tangan Tara Shah 16-21, 15-21.

Lawan pasukan negara pada aksi separuh akhir akan ditentukan pada undian yang akan dibuat sebaik tamat semua perlawanan peringkat kumpulan malam esok.

Perlawanan kelompok empat terbaik dijadual berlangsung pada Sabtu ini.