Categories
ADN BERITA UTAMA SELANGOR

ADN diminta jaga kesihatan, elak dijangkiti Covid-19 sebelum sidang dewan

SHAH ALAM, 9 MAC: Wakil rakyat negeri yang membantu kempen pilihan raya Johor diminta menjaga kesihatan sebaiknya sebelum menghadiri persidangan Dewan Negeri Selangor (DNS) Isnin depan.

Speakernya Ng Suee Lim berkata saranan itu bagi memastikan mereka bebas jangkitan Covid-19 sekali gus boleh menyertai perbahasan yang dijadual selama dua minggu sehingga 25 Mac.

“Semua ADN yang berkempen di Johor saya minta anda mengambil langkah berjaga-jaga kerana kita tidak mahu berlaku jangkitan sehingga tidak dapat hadir ke dewan.

“Individu lain termasuk pegawai kerajaan dan media juga diminta melindungi diri dan pastikan kesihatan berada dalam keadaan baik,” katanya ketika dihubungi.

Suee Lim berkata semua yang terlibat dalam persidangan itu juga wajib membuat saringan awal selain memaklumkan pemeriksaan kawalan kehormat dan istiadat santapan dibatalkan.

Sebelum ini, media melaporkan semua Ahli Dewan Negeri (ADN) mungkin diwajibkan menjalani ujian Covid-19 setiap hari sepanjang persidangan berlangsung jika jangkitan terus meningkat.

Menurut Suee Lim, arahan saringan harian menggunakan kit ujian pantas (RTK) Antigen itu juga terpakai untuk pegawai dan pengamal media yang bertugas.