Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Amaran ribut petir di Selangor, beberapa negeri sehingga 8 malam ini

SHAH ALAM, 8 MAC: Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang di beberapa negeri termasuk Selangor sehingga jam 8 petang ini.

Menurut agensi itu di Facebook, daerah terbabit adalah Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak, Petaling dan Hulu Langat di Selangor; Kuala Lumpur; Jelebu, Seremban, Kuala Pilah, Rembau, Jempol dan Tampin di Negeri Sembilan; Melaka serta Tangkak, Muar, Batu Pahat, Pontian, Kulai dan Johor Bahru di Johor.

Kawasan lain adalah Perlis; Kubang Pasu, Kota Setar, Pokok Sena, Padang Terap, Yan, Pendang, Kuala Muda, Sik, Baling, Kulim dan Bandar Baharu di Kedah; Seberang Perai Utara, Seberang Perai Tengah dan Seberang Perai Selatan di Pulau Pinang serta Kerian, Larut, Matang Dan Selama, Hulu Perak, Kuala Kangsar, Kinta, Perak Tengah, Kampar, Batang Padang dan Muallim di Perak.

Amaran turut membabitkan kawasan Lipis, Raub, Jerantut, Bentong, Temerloh, Maran dan Bera di Pahang; Kuching, Serian, Samarahan, Sri Aman, Pusa dan Betong, Pakan, Julau, Kanowit, Selangau, Bintulu, Sebauh, Miri, Marudi dan Limbang di Sarawak.

MetMalaysia berkata amaran dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 milimeter per jam (mm/jam) yang hampir atau dijangka berlaku melebihi sejam.

Ramalan ribut petir adalah amaran jangka pendek yang sah dalam tempoh tidak melebihi enam jam untuk satu-satu keluaran.

Orang awam dinasihatkan merujuk laman sesawang www.met.gov.my, media sosial dan memuat turun aplikasi myCuaca bagi maklumat terkini dan sahih.